Leiden houdt vrijwel zeker tien coffeeshops. Het beleid om dat aantal terug te brengen tot acht wordt aangepast. Daarmee wordt het voor coffeeshops in principe ook weer mogelijk om te verhuizen.

Aantal Leidse coffeeshops terug naar tien

De gemeenteraad maakt een einde aan het huidige ‘uitsterfbeleid’ van coffeeshops in Leiden. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 werd in het coalitieakkoord een punt van het CDA Leiden gehonoreerd: het aantal coffeeshops moest terug naar acht. Op dat moment telde de Sleutelstad twaalf coffeeshops. Coffeeshops die zich niet aan de regels hielden, moesten dicht en de vergunning kwam daarmee te vervallen. Dat resulteerde de afgelopen jaren in de sluiting van twee coffeeshops: New Times in de Beschuitsteeg en GOA aan de Korte Mare.

Audiofragment: D66-raadslid Annemieke Strijers en burgemeester Lenferink over het handhaven van tien coffeeshops in Leiden.

Gisteren werd in de Leidse raadscommissie een voorstel van D66 besproken. Die partij kwam in actie naar aanleiding van een brief van de Leidse Vereniging van Cannabis Detaillisten. Die gezamenlijke coffeeshophouders in Leiden doen daarin een oproep om het aantal coffeeshops in Leiden niet verder terug te brengen. Leiden heeft ook op dit gebied een regiofunctie en minder dan tien coffeeshops zou illegale straathandel in de hand werken. Ook komt dan de voorlichtingsfunctie in het gedrang, omdat daarvoor dan geen tijd meer is. De sluiting van twee van de twaalf coffeeshops heeft al geleid tot veel meer drukte bij de overgebleven coffeeshops.

Burgemeester Lenferink gaf aan geen moeite te hebben met het voorstel. Ook hij vindt het huidige aantal goed. Er is weinig overlast en dat zou kunnen veranderen als er nog meer coffeeshops zouden moeten sluiten. Bovendien maak je de overgebleven exploitanten dan wel erg rijk, gaf hij enkele jaren geleden al eens als argument om niet teveel coffeeshops te sluiten.

Een meerderheid in de Leidse gemeenteraad steunt het voorstel van D66. Alleen het CDA en de ChristenUnie zijn mordicus tegen. Als het aan CDA-raadslid Roeland Storm ligt, gaat het aantal coffeeshops terug naar nul. Fractievoorzitter Mart Keuning van de ChristenUnie heeft ook niks met drugs, maar vindt helemaal verbieden geen oplossing: “Drugs maken levens kapot, maar het is nu eenmaal de realiteit dat het gebruik gedoogd wordt, dus dan moet je het zo goed mogelijk reguleren.”

De VVD twijfelt nog of ze voor of tegen zal stemmen. Ook de PvdA heeft nog geen definitieve keuze gemaakt, maar staat wel positief tegenover het voorstel.

De overige partijen zijn voor. Van de SP mag het aantal zelfs weer stijgen ten opzichte van nu. “Als je stoned bent is het al zo moeilijk om een besluit te nemen,” vond fractievoorzitter Julian van der Kraats die elf daarom een handiger aantal vindt. Van GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn mag het aantal zelfs wel weer terug naar twaalf.

Advertentie

Leiden Coffeeshop


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×