Aantal Leidse coffeeshops terug naar tien

7

De gemeenteraad maakt een einde aan het huidige ‘uitsterfbeleid’ van coffeeshops in Leiden. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 werd in het coalitieakkoord een punt van het CDA Leiden gehonoreerd: het aantal coffeeshops moest terug naar acht. Op dat moment telde de Sleutelstad twaalf coffeeshops. Coffeeshops die zich niet aan de regels hielden, moesten dicht en de vergunning kwam daarmee te vervallen. Dat resulteerde de afgelopen jaren in de sluiting van twee coffeeshops: New Times in de Beschuitsteeg en GOA aan de Korte Mare.

Audiofragment: D66-raadslid Annemieke Strijers en burgemeester Lenferink over het handhaven van tien coffeeshops in Leiden.

Gisteren werd in de Leidse raadscommissie een voorstel van D66 besproken. Die partij kwam in actie naar aanleiding van een brief van de Leidse Vereniging van Cannabis Detaillisten. Die gezamenlijke coffeeshophouders in Leiden doen daarin een oproep om het aantal coffeeshops in Leiden niet verder terug te brengen. Leiden heeft ook op dit gebied een regiofunctie en minder dan tien coffeeshops zou illegale straathandel in de hand werken. Ook komt dan de voorlichtingsfunctie in het gedrang, omdat daarvoor dan geen tijd meer is. De sluiting van twee van de twaalf coffeeshops heeft al geleid tot veel meer drukte bij de overgebleven coffeeshops.

Burgemeester Lenferink gaf aan geen moeite te hebben met het voorstel. Ook hij vindt het huidige aantal goed. Er is weinig overlast en dat zou kunnen veranderen als er nog meer coffeeshops zouden moeten sluiten. Bovendien maak je de overgebleven exploitanten dan wel erg rijk, gaf hij enkele jaren geleden al eens als argument om niet teveel coffeeshops te sluiten.

Een meerderheid in de Leidse gemeenteraad steunt het voorstel van D66. Alleen het CDA en de ChristenUnie zijn mordicus tegen. Als het aan CDA-raadslid Roeland Storm ligt, gaat het aantal coffeeshops terug naar nul. Fractievoorzitter Mart Keuning van de ChristenUnie heeft ook niks met drugs, maar vindt helemaal verbieden geen oplossing: “Drugs maken levens kapot, maar het is nu eenmaal de realiteit dat het gebruik gedoogd wordt, dus dan moet je het zo goed mogelijk reguleren.”

De VVD twijfelt nog of ze voor of tegen zal stemmen. Ook de PvdA heeft nog geen definitieve keuze gemaakt, maar staat wel positief tegenover het voorstel.

De overige partijen zijn voor. Van de SP mag het aantal zelfs weer stijgen ten opzichte van nu. “Als je stoned bent is het al zo moeilijk om een besluit te nemen,” vond fractievoorzitter Julian van der Kraats die elf daarom een handiger aantal vindt. Van GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn mag het aantal zelfs wel weer terug naar twaalf.

Delen

7 reacties

 1. Sjaan de Wekker op

  De Cannabis Detaillisten zijn pioniers en halen de hete kastanjers uit het vuur -met dit tegenstrijdige beleid- voor de overheid. C.D.A. en C.U. hebben niks met drugs en keren de drugs problematiek dus de rug toe met die houding, daar is de clerus goed in, daar gaat de "Wir haben es nicht gewusst" moraal nog steeds op … de kruik gaat net zolang te water tot ze barst.

 2. maarten kersten op

  Nee Sjaan, bij de Kruik hebben ze nooit drugs verkocht! Ook heel weinig water, maar wel veel bier, wijn en sterke drankdrug…

 3. een Leids burger op

  Een stap in de goede richting (van 12 naar 10), maar minder dan 10 coffeeshops mag van mij ook wel. Alleen het misleidende woord COFFEEshop al: we weten toch allemaal dat de (jonge) mensen daar niet om een bakje koffie komen…..

  Citaat:"Als je stoned bent is het al zo moeilijk om een besluit te nemen," vond (SP) fractievoorzitter Julian van der Kraats

  Is er in de gemeenteraad bij de SP, D66 en GL sowieso überhaupt dan nog wel eens iemand die nog nèt helder genoeg is om wèl een verstandig besluit te kunnen nemen? Ik vrees van niet.

  Natuurlijk is het zo dat minder coffeeshops tot meer illegale handel zou kunnen leiden in Leiden of meer overlast bij de dan nog overgebleven coffeeshops. Maar dan moet juist dáár tegen worden opgetreden en niet het aantal coffeeshops kunstmatig hoog worden gehouden!

 4. Sjaan de Wekker op

  Het zou beter zijn als er wordt geluisterd naar ervaringsdeskundigen die verstand van zaken hebben ipv het gezever van Maarten (Jah rastafari ever lasting ever living :"Sla in aanwezigheid van de mannen die je vergezellen de kruik stuk en zeg tegen hen: Dit zegt de HEER van de hemelse machten: Zo zal ik dit volk en deze stad stukslaan" ) Zoals iemand een kruik aan stukken slaat, zo zal ik Tofet treffen onherstelbaar. " Jeremia 19:1-20:6

 5. maarten kersten op

  Acht, tien of twaalf coffeeshops, het maakt allemaal niet veel uit, als je maar goed controleert en (op jeugdige cliëntèle) handhaaft. Jammer dat Dominee De Wekker in deze moeilijke materie niet kan relativeren en zelfs een collega-reaguurder van deze rubriek met onvriendelijk woordgebruik "verkettert". Nog erger is het dat hij op diens kennelijk niet begrepen spot reageert met serieuze, bijna God-onwaardig liefdeloze Oud Testamentische teksten. Je zou er bijna bang van worden, maar…. de Tophet ligt gelukkig niet in Leiden. Hij heeft wel bestaan en rook zelfs wel naar een beetje naar wiet… Dat kwam door brandoffers en wierook. De Tofet of Tophet was een Phoenicisch/Punische begraafplaats waar ervaringsdeskundigen als Sjaan werden geofferd aan de god Baäl. Bijvoorbeeld in Carthago, vanaf 28 november focus van een spectaculaire nieuwe tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden.

 6. Sjaan de Wekker op

  NOW YOUR TALKING !!! dat is de inbreng die ik van jouw verwacht. Tikkie teveel op de vrouw gespeeld maar daar "kijk Sjaan doorrheen hoorr" … stay cool professor we can hear you 🙂

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline