Wereldtalen, creatieve 'robots zoals jij' en ontbindende lijken

In de uitzending van Science071 kersverse hoogleraar Semantiek en Taalvariatie Jenny Doetjes over de verschillen en overeenkomsten van taal, gastonderzoeker aan de Universiteit Leiden Peter van der Putten over (ro)Bots Like You, interessant wetenschapsnieuws van redactrice Roos Daemen én postdoctoraal onderzoeker Hayley Mickleburgh die te zien is bij de Universiteit van Nederland met haar onderzoek naar het ontbindingsproces van lijken.

Om inzicht te krijgen in hoe talen nu écht werken kijkt de net benoemde hoogleraar Semantiek en Taalvariatie Jenny Doetjes naar overeenkomsten tussen talen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, zoals het Chinees en het Frans. Het in kaart brengen van dergelijke taalkundige patronen kan ons veel vertellen over het menselijk brein. Zijn er taalstructuren die inherent zijn aan het menselijk leven en dus in elke taal terugkomen?

Op welke manieren kunnen robots behulpzaam of juist creatief zijn? En wat kunnen we daarvan opsteken? Peter van der Putten, gastonderzoeker aan de Universiteit Leiden bij de Data Mining Group en het Media Technologie programma, vertelde over de lezing Bots Like You en alles wat we van de vergevorderde technologie kunnen leren.

Postdoc Hayley Mickleburgh doet onderzoek naar de ontbinding van lijken op een Bodyfarm in Texas, waar gedoneerde lichamen in verschillende omstandigheden ‘aan de natuur overgelaten worden’. Hoe veranderen deze lijken door de invloed van het Texaanse klimaat en wat hebben forensisch onderzoekers daar bijvoorbeeld aan? In haar lezing voor de Universiteit van Nederland legt Dr. Mickleburgh het allemaal uit, en daaraan voorafgaand zat ze bij ons in de studio.

Natuurlijk was er ook deze week weer veel wetenschapsnieuws: redacteur Roos Daemen vertelde onder andere over verslaving aan telefoontjes en social media, genezing van Sikkelziekte, het mogelijke ‘wissen van herinneringen’ en een kunstmatige embryo.

Advertentie

Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×