Het terras van Italian bar-bistro City Hall. (Foto: Reanne van Kleef).

Leidse terrassen moeten per 1 juni op orde zijn

De gemeente heeft vorig jaar in overleg met Koninklijke Horeca Nederland opnieuw regels opgesteld voor de Leidse terrassen. Die regels moeten ervoor zorgen dat de uitstraling en kwaliteit van de terrassen aansluit bij de historische binnenstad van Leiden. Samen met de horeca-ondernemers kijkt de gemeente nu aan welke regels de terrassen wel en niet voldoen en waar nog extra vergunningen aangevraagd moeten worden. Vanaf 1 juni moeten de terrassen aan de regels voldoen, daarna zal de gemeente gaan handhaven.

De laatste tijd ontstond het beeld dat er nog maar weinig mogelijk was op de Leidse terrassen. Ook lieten horeca-ondernemers weten dat de nieuwe regels het voor hen onmogelijk maken om een aantrekkelijk terras neer te zetten. Burgemeester Henri Lenferink benadrukt dat dit niet het geval is. Ook heeft hij een brief naar de Leidse gemeenteraad gestuurd over de voortgang van het project terrassen.


Reanne van Kleef sprak met burgemeester Henri Lenferink over de regels voor Leidse terrassen.

Lenferink: “Van sommige zaken, zoals een grote parasol met een veel reclame erop, is meteen duidelijk dat het niet mag. Maar er mag een hoop ook wel. Het hoeven niet allemaal houten terrassen te worden. De rode stoeltjes van Zucca aan de Breestraat zijn bijvoorbeeld wel toegestaan. Die zien er keurig uit en passen goed bij het straatbeeld. Als je iets speciaals wilt dat niet meteen binnen de kaders valt, dan kun je dat aanvragen en dan kijken wij of we er ontheffing voor kunnen geven.”

Windschermen

Bij een inventarisatie is de gemeente bij 180 terrassen nagegaan in hoeverre ze aan de regels voldoen. Een veelvoorkomende situatie die niet is toegestaan, is het afschermen van terrassen met windschermen. “De terrassen zijn te gast in de openbare ruimte. Wij als gemeente zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van die openbare ruimte en daar investeren we veel in. Daar hoort bij dat we randvoorwaarden stellen hoe de gasten, dus ook de terrassen, zich horen te gedragen. We willen dus dat de inrichting van de terrassen aansluit bij het historische karakter van de stad, maar we willen ook voorkomen dat er met windschermen hokjes worden gemaakt. De openbare ruimte moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn.” Volgens de burgemeester mogen windschermen wel in het verlengde van de voorgevel worden geplaatst.

Terrassen die volledig anders moeten is de burgemeester niet tegen gekomen. “Sommige terrassen moeten wel wat kleiner worden omdat ze bijvoorbeeld in een gebied liggen dat herontwikkeld wordt en waarvan nog niet duidelijk is waar het terras precies komt te liggen. In zo’n geval kunnen we een tijdelijke vergunning afgeven. We proberen zoveel mogelijk met de ondernemers mee te denken hoe we tot een werkbare situatie kunnen komen.”

De komende maanden krijgen de horeca-ondernemers nog de gelegenheid om vergunningen voor hun terras aan te vragen. Per 1 juni 2017 moeten de terrassen op orde zijn, daarna zal de gemeente gaan handhaven. In gevallen waar het gaat om meer ingrijpende veranderingen gaat, zal in overleg gekeken worden naar een langere overgangsperiode.

 

Economie Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×