(Foto: Chris de Waard).

Universiteit Leiden mogelijk gedwongen tot alternatieve locatie nieuwe Humanities Campus

Als er niet alsnog een oplossing komt voor het geschil tussen de Universiteit Leiden en woningcorporatie De Sleutels dan krijgt Leiden vrijwel zeker geen nieuwe Humanities Campus. “Ik zou in ieder geval niet weten hoe,” zegt rector Carel Stolker van de Universiteit Leiden vandaag tegen Sleutelstad FM.

Chris de Waard sprak met rector Carel Stolker over de nieuwe Humanities Campus die de Universiteit Leiden voor honderd miljoen euro wil bouwen. Bij voorkeur in Leiden.

De universiteit wil voor honderd miljoen een nieuwe Humanities Campus bouwen langs de Witte Singel. Niet alleen de bestaande gebouwen van de universiteit moeten daarvoor wijken, maar ook een appartementencomplex met huurwoningen de woningcorporatie De Sleutels. De bewoners willen niet weg en hebben daarbij de steun van hun verhuurder.

Veel begrip voor het standpunt van De Sleutels lijkt de universiteit niet te hebben. “We hebben wel een heel mooi bod gedaan aan De Sleutels,” zegt Stolker die daarbij doelt op de alternatieve locaties voor huisvesting van de huurders op het Witte Singel Doelencomplex van wie de woningen zouden moeten wijken voor de nieuwe campus. De Kaasmarkt en de Plexus-locatie aan de Kaiserstraat heeft de universiteit daarvoor in de aanbieding. “We hebben echt ons best gedaan. We bieden ook meer woningen dan er moeten verdwijnen. Dat geeft ook aan hoe belangrijk het voor ons is om daar te kunnen uitbreiden.”

Hoe belangrijk de uitbreiding voor de universiteit is, blijkt wel uit de ambitie die Stolker vervolgens verwoordt: “We willen graag op het vasteland van Europa dé plek zijn voor de talen en de culturen en de samenlevingen. Dus al die talen die we in Leiden hebben, de studenten die daar op af komen, de UB, de Asian Library. We hebben echt het idee om op dit vlak een internationale hub te worden voor kennis en onderwijs. En dat kan niet als de campus er niet kan komen.”

De vraag of de nieuwe campus dan in Den Haag komt, vindt de hoogste baas van de universiteit een lastige: “Ik heb steeds heel erg proberen te voorkomen om als argument te gebruiken als het niet in Leiden kan, dan gaan we wel naar Den Haag. Het hóórt wat mij betreft in Leiden. Tegenover onze universiteitsbibliotheek. En daar liggen al onze collecties die voor de talen, culturen en samenleving worden gebruikt. Ik zou daarom ook niet goed weten hoe het in Den Haag zou moeten.”

Dat Den Haag dat waarschijnlijk wel prima weet, beaamt Stolker: “Dat denk ik ook wel ja. Maar het heeft voor ons nu eenmaal geen zin om laten we zeggen vijftig miljoen in een halve campus te investeren.” Daarmee verwijst Stolker nogmaals de suggestie van de hand dat er om de woningen van De Sleutels heen gebouwd zou kunnen worden. “Dat kan niet. Dat hebben we ook laten zien. Zeker niet als we ook nog willen groeien en wij verwachten juist in dit domein nog enorm te kunnen groeien.”

 

Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek Science Humanities Campus


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×