Het terras van Italian bar-bistro City Hall. (Foto: Reanne van Kleef).

Volgens horeca-ondernemers nog veel onduidelijkheid over terrasregels

In de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid werd donderdagavond gesproken over de nieuwe regels voor de Leidse terrassen. Burgemeester Henri Lenferink legde daar nogmaals uit dat er kaders zijn waarbinnen alles mag. Horeca-ondernemers kunnen voor wensen die buiten de kaders vallen een vergunning aanvragen. Volgens Lenferink wordt er met de ondernemers meegedacht en is er veel mogelijk, maar de Leidse terraseigenaren zijn het daar niet mee eens.

Tijdens de vergadering gaf de burgemeester een aantal voorbeelden waarbij soepele overgangsregelingen worden afgesproken. Zo hoeft bijvoorbeeld een windscherm dat een paar centimeter te hoog is niet meteen weg. Dit scherm zou nog een aantal jaar kunnen blijven staan en uiteindelijk worden vervangen door een scherm dat wel aan de normen voldoet.


Reanne van Kleef sprak met David Zock van restaurant Aan de Rijn over de terrasregels. 

Een aantal Leidse horeca-ondernemers was bij de vergadering aanwezig en konden zich niet vinden in de woorden van de burgemeester. “Een kader maken is goed als het breed genoeg is”, zegt David Zock van restaurant Aan de Rijn. “Wij vinden dat de kaders wel erg strak gesteld worden en dat je dus voor bijna alles een vergunning moet aanvragen. Er moeten heel veel uitzonderingen gemaakt worden waardoor het erg onduidelijk is wat er nu wel en niet mag. De burgemeester zegt dat er een heleboel mogelijk is, maar in praktijk blijkt dat je in eerste instantie gewoon een weigering krijgt. Daar moet je dan eerst tegen in bezwaar, waarna je mogelijk een positieve uitslag krijgt. Niemand zit op zoveel papierwerk te wachten. Zowel de ondernemer als de gemeente niet.”

Handhaving

Volgens Zock wordt er ook niet duidelijk aan de ondernemers aangegeven waarop nog niet wordt gehandhaafd. “Iedereen heeft op dit moment een brief op de mat liggen dat het niet mag en er is nog geen enkele ondernemer die heeft gehoord dat het wél mag. Dus op dit moment zijn ondernemers hun windschermen aan het weghalen en hun stoeltjes aan het bijwerken omdat wat ze hebben aangevraagd, niet mag. Terwijl er blijkbaar op het gemeentehuis al is besloten dat het wel mag. Alleen weet niemand dat nog.”


Reanne van Kleef sprak met burgemeester Henri Lenferink over de terrasregels. 

Op de vraag of ondernemers nu wel of niet al aanpassingen moeten doen aan hun terras antwoordt burgemeester Lenferink: “De ondernemers krijgen nu antwoord of ze ergens wel of niet ontheffing voor krijgen.  Als het echt in strijd is met de regels, zeggen we ook dat het niet kan. In de volgende fase laten we de mensen weten of we daar ook op gaan handhaven, of dat we ze de gelegenheid geven om dat in de loop van een bepaalde periode te vervangen. Dat komt tegen de zomer.”

Ondernemers zijn volgens Lenferink vrij om nu al aanpassingen te gaan doen, dan zijn ze er in één keer vanaf. Maar ze kunt ook nog even afwachten tot de gemeente heeft laten weten waar wel of niet op gehandhaafd gaat worden.

Onduidelijkheid

Lenferink vind het curieus waar de onduidelijkheid vandaan komt, want hij heeft kort geleden nog met de ondernemers om tafel gezeten. “We hebben wel begrepen dat het wenselijk is om nog eens een bijeenkomst te organiseren waarin de achterban van de Koninklijke Horeca Nederland wordt uitgenodigd. Dan kunnen we dat verhaal nog een keer vertellen. Want ik begrijp best dat het voor ondernemers ingewikkelde kost is. Maar we moeten er wel een keer doorheen want het is belangrijk. Die terrassen staan in de openbare ruimte, het is geen privé eigendom van de ondernemer. De gemeente stopt heel veel geld in de binnenstad om die nog mooier te maken voor de Leidenaren en alle bezoekers. Dan willen wij ook graag dat de terrassen er op een goede manier bij staan. ”

Zock vindt de gang van zaken jammer. “De ondernemer wordt erg belet in het doen en laten. Uiteindelijk is de gast daar de dupe van. Die komt op een terras te zitten waarin niet geïnvesteerd wordt omdat niemand weet wat wel en niet mag. Dus komende zomer wordt afwachten hoe onze terrassen eruit gaan zien.”

 

 

Economie Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×