Leiderschap, Persvrijheid en Piepkleine Scharniertjes.

Deze week in Science071: Tobias Sandoval Garcia over de 17e editie van het Landelijk Congres der Bestuurskunde dat deze week plaatsvond in Den Haag; Kees Boonman over het verslechteren van de internationale persvrijheid en de journalistiek als belangrijke pilaar voor de democratie; en Daniëlle Kraft over het bouwen van scharnieren voor nanorobots die slechts een honderdste van de dikte van een haar groot zijn.

 

Afgelopen week vond de 17e editie van het Landelijk Congres der Bestuurskunde (LCB) plaats in Den Haag. Dit congres, georganiseerd door enthousiaste studenten Bestuurskunde van de Universiteit Leiden, bestond uit verschillende lezingen, workshops en discussies die allemaal in het thema stonden van persoonlijk leiderschap. Wij spreken Tobias Sandoval Garcia, mede-organisator, over het LCB 2017.   

In het kader van de Internationale dag van de persvrijheid spraken wij met Kees Boonman, politiek verslaggever en docent Journalistiek aan de Universiteit Leiden. Wij vroegen hem hoe het nu gesteld is met de persvrijheid in de wereld. Volgens Kees fungeert de journalistiek als de pilaar van de democratie, die nu onder druk staat door de toenemende dreiging van terrorisme die ervoor zorgt dat de persvrijheid steeds verder wordt ingeperkt.

Klein, kleiner kleinst, stel je eens voor wat de mogelijkheden zijn als we hele kleine robotjes zouden kunnen maken om bijvoorbeeld medicijnen af te leveren daar waar het lichaam het nodig heeft. Door het werk van een groep Leidse onderzoekers, waaronder Daniela Kraft, zijn we een stap dichterbij het verwezenlijken van deze mini-apparaatjes.

Tot slot heeft redacteur Bryan van den Berg de luisteraar op de hoogte gehouden van de meest recente ontwikkelingen in de wetenschap. Bryan vertelde onder andere over de kans dat astma binnen 1 generatie uitgeroeid kan worden, DNA van de theeplant, bier, vet en tijdreizen .

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×