Leiden praat vanavond over regionale samenwerking

9

De colleges van Leiden en de vier randgemeenten Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude leggen hun ‘Verkenning bestuurlijke samenwerkingsvormen’ deze week voor aan hun gemeenteraden. In de verkenning worden de verschillende bestuurlijke samenwerkingsvormen gepresenteerd en wordt de vorm met het meeste draagvlak voorgelegd: een Leidse regioraad.

De verkenning met het conceptvoorstel is maandagavond in de raad van Oegstgeest besproken en gisteren in Leiderdorp. Vanavond staat het voorstel in Leiden op de agenda van de raadscommissie regio. Dan is er net als in de andere betrokken gemeenten gelegenheid voor inwoners, ondernemers en instellingen om te laten weten wat ze van de voorgestelde samenwerking vinden. Daarna is de politiek aan de beurt en buigen de vijf gemeenteraden zich de komende periode over het idee van een regioraad. Eind mei wordt het aangepaste voorstel besluitvormend aan de vijf gemeenteraden voorgelegd. Na de zomer moet het voorstel dan definitief worden vastgesteld.

Aan die regioraad wordt een aantal bevoegdheden overgedragen die nu nog liggen bij de verschillende gemeenteraden. In de nieuwe regioraad krijgen alle raadsfracties stemrecht. Concrete thema’s waarop de samenwerking wordt aangegaan zijn ‘wonen en groen’, ‘vervoer en bereikbaarheid’, het aanbod van regionale voorzieningen , economie en aanpassing aan klimaatveranderingen en duurzaamheid.

Alle informatie over de regionale samenwerking staat op www.leidseregio2027.nl.

Delen

9 reacties

 1. Eens met Marcellus en Emile. In maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Koppel daar eventueel een referendum aan vast over deze poging (regioraad, te vergaande gemeenschappelijke regeling?) om de democratie en de invloed van gemeenteraad en burgers een vernietigende schop in de u-weet-wel-wat te geven en het openbaar bestuur op nog grotere afstand van de mensen te plaatsen. Het is heel fout om de invoering van een regioraad of andere vorm van antidemocratische intergemeentelijke “samenwerking” voor de gemeenteraadsverkiezingen er doorheen te jagen.
  Waarom kunnen politici niet gewoon simpel doen waarvoor ze gekozen zijn. Waarom komen ze steeds weer met dolle voornemens en grootse plannen? Hebben ze egoproblemen of zo, wellicht een pathologische dadendrang, bestuurlijke adhd misschien?

   • Marcellus_B op

    Betere vraag: Waarom is dit geen onderwerp voor de verkiezingen of welke andere volksraadpleging dan ook? Ik vind het namelijk nogal wat wanneer er hier in Leiden (aan de Lammenschansweg) geen supermarkt kan komen omdat er een al of andere buurtbakker ergens in Voorhout ofzo zit … om maar een voorbeeld uit het regio-overleg te noemen.

 2. Een Leids burger op

  Met samenwerking is niets mis Maar daar is m.i. geen regioraad voor nodig tenzij die alleen een raadgevend karakter zou krijgen.
  Maar overdragen van bevoegdheden lijkt mij uit den boze.
  De diverse gemeenteraden moeten zelfstandig kunnen beslissen en dit niet overdragen aan een regioraad.

 3. Het kan democratisch zijn als de inwoners van de betreffende gemeentes die raad kan kiezen dus verkiezingen. Het aanstellen van een raad die beslissing bevoegdheid heeft zonder deze verkiezing is ondemocratisch en riekt naar edorgan praktijken

 4. #Rene Dentener, je hebt helemaal gelijk. Voor die bijeenkomst was de burger natuurlijk formeel welkom, maar er was nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven. Zonder een cursus gedachten lezen voor gevorderden wist dus vrijwel niemand, dat die bijeenkomst gehouden zou worden. Een regioraad die beslissingsbevoegdheid krijgt over hoe Leiden ingericht gaat worden: ik moet er niet aan denken.

  • Een Leids burger op

   Ook al zou er vooraf wel ruchtbaarheid aan gegeven zijn dan nog blijft de vraag of een dergelijke inspraak ook maar van enige invloed zou zijn op de besluitvorming. Ik maak me daar in elk geval geen illusies over.

   Samenwerking Ok, maar overdragen van bevoegdheden niet.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline