(Archieffoto: Chris de Waard).

Avondje heelal opmeten bij Oude Sterrewacht

Hoe nemen sterrenkundigen het onmetelijke heelal de maat? Op die vraag wordt antwoord gegeven tijdens het ‘Avondje Sterrewacht’ dat de Werkgroep Leidse Sterrewacht (WLS) op donderdagavond 1 juni organiseert. “Met satellieten reizen we door ons zonnestelsel naar planeten en kometen, maar hoe hebben we ooit, zonder de aarde te kunnen verlaten, de afstanden tot maan, zon en planeten kunnen meten? Laat staan de afstanden tot sterren en sterrenstelsels, om maar niet te spreken over de grenzen van het heelal.

Dat laatste, erover spreken, gaat juist wel gebeuren. Lambert Swaans van de WLS vertelt er alles over in zijn voordracht over de ‘duimstokken’die sterrenkundigen hanteren en de werking ervan.

Altijd al willen weten hoe sterrenkundigen hebben uitgerekend dat ons heelal veertien miljard jaar oud is, kom dan naar de gerestaureerde oude Sterrewacht bij de Kaiserstaat. De avond begint om 20.00 uur met de voordracht, later op de avond is het ook mogelijk om de telescopen van de Leidse Sterrewacht te bezoeken. Als het weer het toelaat kan er ook naar de sterren worden gekeken.

De kosten zijn vier euro per persoon. aanmelden kan via www.werkgroepleidsesterrewacht.nl

De Leidse Sterrewacht is in de negentiende eeuw gebouwd op een van de oude bastions tegenover de Witte Singel en grenst aan de Hortus Botanicus. De sterrenkundigen zijn er in 1974 uit vertrokken naar nieuwe gebouwen aan de Wassenaarseweg. Het gebouw aan de Singel, sindsdien Oude Sterrewacht geheten, is daarna gebruikt als tijdelijke huisvesting voor diverse universitaire groepen. Na een grondige restauratie (2009-2011) is het gebouw nu in gebruik bij de Juridische faculteit. De telescopen en koepels worden gebruikt door studenten en vrijwilligers van de Werkgroep Leidse Sterrewacht. De werkgroep is in 1982 opgericht om op verzoek van de universiteit het onderhoud van de telescopen op zich te nemen.

Leiden Science sterrewacht


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×