Zaterdagmorgen werd de heliostaat tijdens een ontbijtbijeenkomst officieel in gebruik gesteld. (Foto's en radio-interviews: Chris de Waard).

Zonnekijker in gebruik gesteld bij Oude Sterrewacht

heliostaat09Tijdens een ontbijtbijeenkomst is zaterdagmorgen in de Oude Sterrewacht een zonnekijker in gebruik genomen. De officiële handeling werd verricht door Rector Magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden. Leerlingen van de Leidse Instrumentmakersschool maakten de heliostaat waarvoor het benodigde geld bijeen werd gebracht via de succesvolle crowdfundingactie ‘Breng de zon naar Leiden’.

Het was eigenlijk de bedoeling dat de aanwezigen de zonsopgang konden bekijken door de zonnekijker, maar het weer gooide aanvankelijk roet in het eten. De gevoelige apparatuur op het dak van de Sterrewacht wordt beschermd door een koepel. Die bleef noodgedwongen dicht tot een uur of half tien. Toen werd het droog en was er alsnog een eerste glimp van de zon te zien op het projectiescherm in de kelder van de Sterrewacht.

Chris de Waard ging zaterdag naar de onthulling van de heliostaat en sprak met rector Carel Stolker, Ivo Labbé die de coördinatie op zich nam om het geld bijeen te krijgen, hoogleraar Frans Snik en directeur Dick Harms van de Leidse Instrumentmakers School.

Rondom de opening was er verder een boeiende verhandeling over de zon door hoogleraar Astronomie Frans Snik en nam hoogleraar Moleculaire astrofysica Ewine van Dishoeck de bezoekers mee op een ‘licht expositie’ waarbij ze afbeeldingen van kunstwerken liet zien die zijn geïnspireerd op de zon en het heelal.

Een nieuwtje was er ook nog te melden. Waarschijnlijk wordt er over vier jaar weer een Elfstedentocht verreden. De afgelopen decennia was er namelijk steeds een editie van de ’tocht der tochten’ in een jaar dat er weinig activiteit was op de zon. Dan daalt de temperatuur op aarde, in elk geval in Europa, namelijk ongeveer een halve graad.  2019 is weer zo’n jaar waarop de zonactiviteit op een minimum is.

kinderwagen01Eerder deze maand werd voor het eerst in 70 jaar een extra koepel geplaatst op het dak van de Oude Sterrewacht. De koepel voor de zonnekijker wordt liefkozend ‘de kinderwagen’ genoemd. (Foto: Oude Sterrewacht Leiden).

Leiden Science Sterrenwacht sterrewacht


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×