Quintus en COC Leiden organiseren diversiteitssymposium

Verschillen Verbinden. Dat is de titel van het symposium dat leden van het Quintus-dispuut Sjap Eisjedies samen met LHBT-belangenvereniging COC Leiden organiseren. De Quinten schilderden in oktober vorig jaar regenboogzebrapad over en brachten daarbij bovendien de hitlergroet. Ze hadden in het kader van hun ontgroening de opdracht om iets te doen waarmee zij in het nieuws zouden komen. Dat lukte met deze misplaatste actie wonderwel.

Toen na enige tijd duidelijk werd wie er achter de bekladding zaten, er waren video-opnames gemaakt, volgde er een gesprek tussen de studenten en het COC Leiden. Daarin werd onder meer afgesproken dat de studenten samen met het COC gaan bouwen aan iets positiefs waarbij de Leidse LHBT-gemeenschap en de studenten­gemeenschap elkaar beter kunnen leren kennen. Daaruit volgde het idee voor een symposium.

Symposium

Op 27 mei organiseren de ALSV Quintus en COC Leiden, de belangenvereniging voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT), een diversiteitssymposium onder de naam ‘Verschillen Verbinden’ over het belang van diversiteit en zichtbaarheid van onder andere seksuele- en genderdiversiteit in het studentenleven.

Aan de orde komen zaken als hoe het gesteld is met acceptatie, hoeveel diversiteit er is aan de universiteit, de hogeschool en in het studentenleven. En op studenten- en studieverenigingen in het bijzonder. Die vraagstukken worden beantwoord door verschillende sprekers die zelf student zijn of zijn geweest, bij de universiteit werken of nauw betrokken zijn gebleven bij de studentenwereld.

Korte film

Tijdens het symposium wordt er ook een korte film vertoond die is gemaakt door de eerstejaars van Quintus-dispuut Sjap Eisjedies. Ze maakten die naar aanleiding van een les die werd gegeven aan een groep studenten maatschappelijk werk over oudere homo’s, hun coming out en de problemen die zij in hun leven ondervonden omtrent hun homoseksualiteit. Die les is voortgekomen uit het boek ‘Stormachtig Stil’ van Eveline van de Putten.

Programma

19.30 uur: Inloop
20.00 uur: Start met korte introductie

20.10 uur: Symposium met

– Dr. Aminata Cairo, Universiteit Leiden, beleidsmedewerker diversiteit. Als vrouw met een Afro-Caribische en Afro-Amerikaanse achtergrond doet zij onderzoek naar diversiteit vanuit het perspectief van de zwarte vrouw.

– Zinzi Wolff, bestuurslid van ASV Gay, LHBT+-studentenvereniging, over de behoefte aan een doelgroepgerichte studentenvereniging en de invloed van LHBT zijn op jongeren (hoger percentage (pogingen tot) zelfdoding, depressie, lichamelijke gezondheidsklachten, eenzaamheid).

– Fabian Zwart, transgenderman, vertelt over zijn levensloop en wat het inhoudt transgender te zijn.

20.50 uur Pauze

21.05 uur – Korte film door de eerstejaars van Sjap over Stormachtig Stil, de les over roze ouderen.

– Mikkel Juffermans, oud-voorzitter Quintus, in gesprek met Tolga Güneri, bestuurslid van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV) over LHBT-student zijn in Leiden. Kun je gemakkelijk lid zijn bij een vereniging? Hoe is de acceptatie in Leiden en hoe verliep je coming out?

21.45 uur Afsluiting

21.50 uur Borrel

22.45 uur Einde

Bob Angelofonds

Tijdens de hele avond is het mogelijk bij het afrekenen van een drankje ook te doneren aan het Bob Angelofonds (COC) dat LHBT-projecten steunt in binnen- en buitenland.

Het symposium is vrij toegankelijk voor alle belangstellenden en vindt plaats op de sociëteit van Quintus aan de Boommarkt 5/a in Leiden.

 

Leiden Maatschappij regenboogzebra


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×