Leiden maakte al eerder kennis met 'roze kunst' in de openbare ruimte. Op 't Gerecht was in 2015 rond Coming Out Dag wekenlang een tentoonstelling te zien met reusachtige foto's met daarop LHBTI-stellen uit stad en streek. (Foto: J.P. Kranenburg).

Cultuurwethouder wil homokunstwerk in plaats van gaybra

De Leidse wethouder Yvonne van Delft gaat geen nieuw regenboogzebrapad meer aan laten leggen in de Sleutelstad. “Een gaybra staat niet in de wegenverkeerswet en dat leidt tot allerlei discussies en daar had ik geen zin in”, zegt de cultuurwethouder die via het Lucas van Leydenfonds voor kunst in de openbare ruimte wil bewerkstelligen dat er minimaal één kunstwerk in de stad wordt geweid aan inclusiviteit. “Dat kan dan een leuke ontmoetingsplek worden”, zegt Van Delft die de plannen voor de concrete werkwijze van het fonds deze maand naar de raad stuurt.

Chris de Waard in gesprek met cultuurwethouder Yvonne van Delft over een kunstwerk in het teken van inclusiviteit.

Hoe het ‘roze kunstwerk’ eruit gaat zien, dat wil Van Delft vooral aan de kunstenaar die het gaat maken, overlaten. Wie dat wordt is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat via het Lucas van Leydenfonds vier jaar lang opdrachten kunnen worden gegeven aan kunstenaars. Een jury bepaalt vervolgens welke plannen gehonoreerd worden. Voor het fonds is in totaal een miljoen euro beschikbaar.

Leiden had de afgelopen jaren twee keer een gaybra, maar die waren allebei van tijdelijke aard, omdat ze op straten werden geschilderd die op de schop zouden gaan. De eerste werd in oktober 2015 aangebracht op de Nieuwe Beestenmarkt. een jaar later werd het door studenten van een Quintus-dispuut overgeschilderd. Dat verhaal kende uiteindelijk een goede afloop. De daders organiseerden samen met COC Leiden een symposium over diversiteit en borrelen nu geregeld bij het COC aan de Langegracht.

Nadat de gaybra in 2017 verdween toen de Nieuwe Beestenmarkt opnieuw werd ingericht, werd op de 2e Binnenvestgracht een nieuwe plek gevonden. Op Coming Out Dag werd het nieuwe regenboogzebrapad onthuld, maar na enkele maanden vielen de kleurige oversteekstrepen in januari vorig jaar al ten prooi aan de graafmachines toen ook daar de straat opnieuw werd ingericht.

Cultuur Leiden Maatschappij lucasvanleydenfonds regenboogzebra


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×