(Foto: Tuinvereniging Het Zonneveld Leiden)

Deel volkstuinareaal gecompenseerd bij Zonneveld

Op de grens van Leiden en Oegstgeest heeft de gemeente Leiden een stuk grond van 0,3 hectare gevonden bij Tuinvereniging Het Zonneveld dat kan dienen voor uitbreiding van het aantal volkstuintjes in Leiden. Een echte uitbreiding is het overigens niet. In 2008 werden er volkstuinen opgeofferd voor de uitbreiding van begraafplaats Rhijnhof en al lang daarvoor werd met de Leidse Bond van Amateurtuinders (LBA) een convenant gesloten over compensatie ervan elders in de stad of directe omgeving.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Dirkse over een stukje compensatie van het volkstuinareaal.

Tot nu toe slaagde Leiden er niet in om een geschikte plek te vinden voor de in het convenant overeengekomen 4,9 hectare. Enkele percelen grond in de Oostvlietpolder kregen in de recente bestemmingsplanwijziging weliswaar de bestemming volkstuin, maar de LBA wil die meters alleen accepteren als er een nieuwe tuinvereniging voor wordt opgericht. Uitbreiden van de bestaande volkstuinverenigingen aan de Vlietweg willen de amateurtuinders niet en een extra vereniging ziet de gemeente weer niet zitten. Al is het maar vanwege de kosten die dat met zich meebrengt aan een extra ontsluitingsweg en nutsvoorzieningen.

Of de compensatie er in de toekomst nog gaat komen is inmiddels onzeker. Wethouder Dirkse gaat met de LBA praten over nieuwe afspraken. Er is inmiddels zoveel tijd overheen gegaan en de wereld verandert. Zo is er minder behoefte aan de volkstuinen denkt Dirkse die er verder op wijst dat er inmiddels ook allerlei alternatieven (zijn) ontstaan, zoals plukbossen en stadstuinen. “Die zou je best mee kunnen tellen bij de compensatie-afspraken uit de jaren 90.”

 

 

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×