Wethouder Ashley North en voorzitter Henk Boting over LVO. (Foto's: Chris de Waard, video: Robbert Beurse).

Volkstuinen krijgen extra ruimte in Oostvlietpolder

De overkoepelende organisatie van Leidse volkstuinverenigingen heeft een nieuwe naam en gaat verder als Leidse Volkstuinorganisatie (LVO). “De oude naam dekte de lading eigenlijk niet meer”, vertelt voorzitter Henk Boting. Die oude naam, de Leidse Bond van Amateurtuinders, is te breed. Zeker naarmate er steeds meer groeninitiatieven in de stad bijkomen die niets met volkstuinen te maken hebben. Stadstuinderij Het Zoete Land bij de Zoeterwoudsesingel bijvoorbeeld of Voedselbos Okkerheide in de Merenwijk.

Naast een nieuwe naam heeft de LVO ook een nieuwe visie voor de komende jaren opgesteld. Daarin is veel aandacht voor natuurlijk tuinieren, het bevorderen van de biodiversiteit en het vermijden van gif. Veel tuinen doen al het nodige op dit gebied, maar nu is het ook tot beleid gemaakt.

Wat blijft is de belangenbehartiging voor de zes volkstuinverenigingen met in totaal zo’n 1.200 leden die Leiden telt. Een belangrijk punt voor de LVO is daarbij al jaren de compensatie van volkstuinareaal dat in het verleden is verdwenen om plaats te maken voor nieuwbouw. Bij begraafplaats Rhijnhof moesten de volkstuinen van Tuingroep Veldheim bijvoorbeeld wijken.

De gemeente heeft al in 2016 beloofd dat die tuinen gecompenseerd worden in de Oostvlietpolder. Wethouder Ashley North, die vorige week het visiedocument van de LVO in ontvangst nam bij Tuinvereniging Cronesteyn, benadrukte dat de verloren volkstuinruimte nog deze collegeperiode wordt gecompenseerd door bij de Onderlinge Tuinvereniging en bij Tuinvereniging Oostvliet een stuk weiland toe te voegen aan de volkstuinen. “Of die twee verenigingen de extra volkstuinen gaan runnen of dat er een nieuwe verenigingen bijkomt, weten we nog niet”, zegt LVO-voorzitter Henk Boting.

De uitbreiding is niet alleen de inlossing van een oude belofte, maar ook keihard nodig. De volkstuinen zijn ontzettend populair en er zijn lange wachtlijsten. Bij Cronesteyn is daarom zelfs een ledenstop afgekondigd. In de Oostvlietpolder komen ongeveer honderd extra tuinen. De gezamenlijke wachtlijst is een keer of vijf zo lang.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×