Camera ziet gezonde druiven, Romeins beton en grote reptielen

Bijna zomervakantie maar ook deze woensdag was Science071 er weer. Deze week was Dennis van der Wiel te gast die met nieuwe technieken een bijzondere camera ontwikkelde. We blikte terug op de muurformules en de wiskundewandeling voor wie van de zomer nog een wetenschappelijk uitje in Leiden wilt doen. Natuurlijk is er ook weer wetenschapsnieuws verzorgt door onze redacteur Twan van Dodewaard.

Klaar met je studie en wat dan? Met die vraag kwam Dennis van der Wiel bij de sterrenwacht Leiden. Hij ging aan de slag met bekende technieken om nieuwe producten te ontwikkelen. Een van deze technieken maakt het mogelijk om met een camera de gezondheid van planten te ‘zien’. Met nieuwe software en techniek die door de wetenschappers op de plank werd gezet is het mogelijk. Hoe kwam Dennis op het idee en waarom ontwikkelde de wetenschappers  deze camera niet zelf?

Bijna vakantie, de meeste onderzoekers van Leiden zijn al uitgewaaid op zoek naar rust of juist bezig met bijzonder onderzoek waar ze de rest van het jaar niet aan toe komen, Museum Boerhaven en Naturalis zijn druk aan het verbouwen en zelfs  Science071 gaat binnenkort op zomerstop. Is er dan echt geen wetenschap meer in Leiden? Geen zorgen er zijn nog genoeg mogelijkheden voor een dagje wetenschap, een rondje langs de muurformules of de wiskunde wandeling bijvoorbeeld. Link naar wiskundewandeling

Deze week in het wetenschapsnieuws: wat bijen doen met hun oceilli (dat zijn hun kleine ogen); nieuw nanomateriaal dat dan weer wel en dan weer niet reflecteert; een oerkrokodil in Madagaskar; een zwemmend reptiel met een lange nek én de bijzondere eigenschappen van Romeins beton.

 

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×