(Foto's: Reanne van Kleef).

Ouders overhandigen 350 bezwaarschriften tegen bouw appartementen naast Lorentzschool

Ouders van leerlingen van de Lorentzschool overhandigden vanmorgen aan wethouder Paul Laudy 350 ondertekende bezwaarschriften tegen het afgeven van een bouwvergunning van 69 appartementen naast de school. Ze hopen dat de gemeente de bouwplannen heroverweegt of tenminste het plan terugbrengt naar het oorspronkelijke plan van 39 woningen.

Ouder Anne Sikken overhandigde samen met twee leerlingen de stapel bezwaarschriften. “We hopen dat de gemeente nog een keer goed naar de plannen gaat kijken en ook het bouwveiligheidsplan nog een keer onder de loep neemt. Eigenlijk willen we dat ze terug gaan naar het oorspronkelijke bouwplan ten opzichte van wat er nu staat. Als dat gebeurt en de kinderen worden tijdens de bouw ergens anders gehuisvest, dan is het wat ons betreft acceptabel.” Het aantal ingediende bezwaarschriften is overigens best bijzonder: de meeste bezwaarschriften die ooit werden ingediend waren er 1200. De Lorentzschool staat met 350 op de tweede plaats.

Mocht er niet aan de eisen worden voldaan, dan gaan ook de ouders volgens Sikken kijken wat er juridisch verder mogelijk is. “We gaan ons hier niet zomaar bij neerleggen.” Ook de Lorentzschool zelf heeft aangegeven bezwaar in te dienen tegen het afgeven van de bouwvergunning en indien nodig verdere juridische stappen te nemen.

Reanne van Kleef sprak met ouder Anne Sikken over de 350 bezwaarschriften.

Wethouder Laudy was ondanks het zomerreces naar het stadhuis gekomen om de handtekeningen in ontvangst te nemen. “Ik vind het belangrijk om hier zelf aandacht aan te besteden. We weten dat dit bouwplan heel erg leeft in de stad. Een onafhankelijke commissie gaat naar de bezwaren kijken en uiteindelijk moeten we er met z’n allen iets van vinden. Dat betekent dat de vergunning in stand blijft, er iets aan wordt veranderd of wordt ingetrokken. Daar is het nu nog veel te vroeg voor, want eerst gaat die commissie nog in gesprek met alle bezwaarmakers.”

De verantwoordelijke wethouder Paul Laudy nam de 350 ondertekende bezwaarschriften in ontvangst.

Van 39 naar 69

Naast de veiligheid tijdens de bouw, maken de ouders zich zorgen over de extra (verkeers)drukte die de 69 nieuwe woningen naast de school met zich mee gaan brengen. Het vergroten van het aantal woningen is een keuze geweest van de ontwikkelaar. Deze wil kleinere woningen bouwen omdat die beter in de markt liggen. Met ongeveer hetzelfde bouwvolume betekent dat automatisch meer woningen.

Of de extra woningen de verkeersdrukte teweeg gaan brengen die de ouders vrezen, is volgens de wethouder nog maar de vraag. “We hebben verkeerskundig getoetst dat het kan. Het betekent ook niet meteen dat er twee keer zoveel auto’s komen. Het zijn kleinere woningen met minder grote gezinnen. Het is een ingewikkelde vraag wat dat met het verkeer doet. Er komt sowieso meer verkeer, hoeveel appartementen het ook worden. Tegelijkertijd hebben we altijd geweten dat hier woningen gebouwd zouden worden, zelfs nog voordat de school er was.”

De wethouder ziet het niet gebeuren dat de plannen worden teruggedraaid naar 39 woningen. “Ons bestemmingsplan zegt iets over de woonfunctie. De aantallen van 39 of 69 appartementen passen daarin. Ik denk niet dat de initiatiefnemer geneigd zal zijn daar nu weer een ander plan van te maken.”

 

Leiden Politiek lorentzschool


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×