Justitie onderzoekt de door Pegida Nederland opgeéiste actie tegen basisschool Er Risèlèh. (Foto: Chris de Waard).

Burgemeester vindt actie tegen Leidse islamschool onacceptabel

Burgemeester Lenferink neemt stevig stelling tegen de door Pegida Nederland opgeëiste actie waarbij onbekenden in de nacht van zondag op maandag met hangsloten de toegang afsloten van Er Risèlèh. De basisschool op islamitische grondslag aan de Stadhouderslaan heeft aangifte gedaan bij de politie. De PvdA en GroenLinks wilden van de burgemeester weten wat daarmee gaat gebeuren.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over de actie tegen islamschool Er Risèlèh.

Lenferink heeft zich erg gestoord aan de anonieme actie, zo bleek vanavond uit zijn antwoorden aan de raadscommissie. E”en buitengewoon onacceptabele actie. Zeker hier waar er kinderen bij betrokken zijn. Zoiets doe je gewoon niet. Nooit. We nemen dit zeer serieus.”

PvdA-raadslid Abdelhaq Jermoumi benadrukte dat een basisschool een plek is waar jonge kinderen geacht worden veilig te zijn. “Nu we weer zijn opgeschrikt door een racistische actie in leiden, wil ik weten wat de politie tot nu toe heeft gedaan. Het is tenslotte ook niet de eerste keer dat zoiets in Leiden gebeurt. Denk aan de bezetting van de Al Hijra Moskee door Identitair Verzet en de dreigbrief bij de Imam Malik Moskee.

Volgens Lenferink neemt justitie de actie bij Er Risèlèh zeer serieus. “De politie was een half uur na de melding van de school aanwezig. Dat is niet heel gek, maar heet had wel iets sneller gekund. Door een misverstand duurde het in dit geval iets langer.” Het betekent volgens de burgemeester niet dat de politie de zaak niet serieus heeft genomen. “Er is door de school aangifte gedaan, het Openbaar Ministerie pakt dit nu op. Ze vinden het een belangrijk feit.

Lenferink stuurt binnenkort een brief naar de Leidse gemeenteraad met een plan van aanpak. Er is momenteel overleg gaande met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over een draaiboek ‘Veilige Moskee’. Dat is nog niet klaar, maar zodra het er is, gaat Leiden dat gebruiken.

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden Politiek erriseleh


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×