Leidse politici veroordelen extreemrechtse actie tegen basisschool Er Risèlèh

Politieke partijen in Leiden laten zich bepaald niet onbetuigd als de actie tegen basisschool Er Risèlèh ter sprake komt. In de nacht van zondag op maandag maakten onbekende actievoerders die verbonden zijn aan de extreemrechtse organisatie Pegida Nederland de voor en achteringang van de school op islamitische grondslag met kettingsloten vast. “Alle islamscholen moeten dicht,” zo luidde hun commentaar via sociale media.

Chris de Waard vroeg onderwijswethouder Paul Dirkse om een reactie op de Pegida-actie.

D66-wethouder Paul Dirkse van onderwijs liet gisteren al aan Sleutelstad weten verontwaardigd te zijn over de actie tegen de basisschool. “Zo ga je niet met spullen van iemand anders om. Gelukkig hebben de kinderen het niet gemerkt en zijn ze net als alle Leidse basisschoolleerlingen gestart met het nieuwe schooljaar.” Raadslid Anneloes Wassenaar van D66 hoopt dat de politie in actie komt omdat Pegida ook anderen oproept het voorbeeld van de actie in Leiden te volgen. “Pure ophitsing,” aldus Wassenaar die de daders maar sneue pestkoppen vindt: “Kun je wel tegen kinderen?”

PvdA-raadslid Abdelhaq Jermoumi kondigt aan de kwestie aan de orde te stellen bij burgemeester Lenferink. Hij doet dat binnenkort in de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. Fractievoorzitter Gijs Holla spreekt van een misselijkmakende actie voor extreemrechtse losers.

VVD-fractievoorzitter Frederik Zevenbergen meldt met afschuw kennis te hebben genomen van de actie. “Leiden is van oudsher het bolwerk van vrijheid,” aldus de liberale voorman. “Dat betekent dat je hier mag geloven wat je wil en mag zeggen wat je wil.” De actie van enkele anonieme Leidenaren noemt hij laf.

Leiden Maatschappij Politiek erriseleh


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×