(Foto: Chris de Waard).

Pegida Nederland draait Leidse basisschool op slot

De organisatie Pegida Nederland heeft afgelopen nacht het gebouw van basisschool Er Risèlèh met kettingen op slot gedaan. “Nederlanders kom in verzet tegen islamitisch onderwijs,” zo staat te lezen op een pamflet waar ook een doodshoofd op is afgebeeld. Via Twitter wordt die boodschap nog aangevuld met de opmerking “Zo heurt het met IS onderwijs”.

Via Twitter stuurde Pegida Nederland bovenstaande foto’s de wereld in.

Volgens de ‘Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland’ zoals de organisatie voluit heet, gaat het om een protestactie van mensen uit Leiden. Directeur Gülsüm Taşan-Doğan baalt stevig van de actie: “We hadden ons wel een leukere eerste schooldag voorgesteld.”

Onderwijs-wethouder Paul Dirkse reageert verontwaardigd: “Zo ga je niet met spullen van iemand anders om. Gelukkig hebben de kinderen het niet gemerkt en zijn ze net als alle Leidse basisschoolleerlingen gestart met het nieuwe schooljaar.”

De politie is vanmorgen langsgekomen en heeft de kettingen waarmee de onbekende actievoerders de voor- en achterdeur van de school hadden afgesloten doorgeknipt. Daarna konden de lessen gewoon op tijd beginnen. Doğan staat deze ochtend voor de deur van de school. “Er is toch de nodige onrust ontstaan bij de ouders,”zegt ze. “Logisch, want je weet nooit wat dit soort mensen nog meer doen. Kijk ook maar naar acties in de rest van Nederland.” Voor de zekerheid houdt de school aan de Stadhouderslaan de deuren vandaag dicht, zodat onbekenden niet zomaar naar binnen kunnen lopen in de school waar de lessen gewoon doorgang vinden.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Politiek erriseleh


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×