(Impressie van het kunstwerk op de toekomstige plek voor het oude belastingkantoor: PR).

Vierkant in Vierkant van Theo van Doesburg na de zomer geplaatst

Het kunstwerk ‘Vierkant in Vierkant’ dat Stijl-oprichter Theo van Doesburg 100 jaar geleden ontwierp voor de gemeente Leeuwarden wordt op zaterdag 23 september onthuld op het Morssingelplein voor het voormalige belastingkantoor. Eerst tijdelijk en na de metamorfose van het stationsgebied permanent.

Leiden viert dit jaar dat honderd jaar geleden De Stijl in Leiden is opgericht. Theo van Doesburg was de voorman van deze kunstbeweging. Hij begon in 1917 in Leiden het revolutionaire tijdschrift De Stijl. Als De Lakenhal in 2019 heropent, krijgt dat museum een zaal die permanent aan Theo van Doesburg en De Stijl is gewijd.

Niet iedereen wil daarop wachten. Een groep Leidenaars ijvert al jaren voor de plaatsing van de fontein ‘Vierkant in Vierkant’ ergens in de stad. Theo van Doesburg ontwierp dit kunstwerk in 1917 voor Leeuwarden, maar het werd nooit uitgevoerd. Arjen Pels Rijcken uit Oegstgeest, voormalig bestuurslid van de stichting Beelden in Leiden, werd gevraagd zijn schouders eronder te zetten en het lijkt nu te lukken.

“Het wordt alleen geen fontein”, zegt Pels Rijcken. “Het kunstwerk wordt van betonblokken gebouwd. Het wordt acht meter hoog en vierenhalve meter breed. Het blijft twee jaar staan, daarna gaat het gebied op de schop. Vervolgens wordt het kunstwerk teruggeplaatst en krijgt het een finishing touch waarbij onder meer de spleten tussen de betonblokken worden dichtgesmeerd”.

Cultuur Leiden vierkantinvierkant


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×