Herstel van longziekten met stamcellen bij COPD/Longemfyseem

Op vrijdag 8 september besteedt het Longpunt Leiden aandacht aan het herstel van longziekten met stamcellen bij COPD/Longemfyseem. Dr. J. Stolk, longarts van de afdeling Longziekten bij het LUMC doet met zijn team onderzoek naar de oorzaak en mogelijk stoppen van longemfyseem. Hij geeft hierover een presentatie.

Bij longemfyseem is het immuunsysteem betrokken bij het veroorzaken van schade aan longblaasjes. Men heeft ontdekt dat cellen bij het beenmerg het immuunsysteem beïnvloeden en kunnen bijdragen aan het herstel van weefselschade. Resultaten van dit onderzoek kunnen in de toekomst voor de patiënt betekenen dat verergering van emfyseem gestopt wordt. De verwachting is dat met verder onderzoek aangetoond kan worden, dat longklachten mogelijk zullen afnemen en de longfunctie verbetert.

Op 21 juli 2017 heeft ZonMw (organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) een subsidie toegekend aan Dr J. Stolk en zijn afdeling voor het bestuderen van een nieuwe behandeling van longemfyseem.

De bijeenkomst vindt plaats in het Kerkelijk Centrum de Regenboog, Watermolen 1, 2317ST te Leiden van 14.30 uur tot 16.30 uur. Op de gratis toegankelijke maandelijkse bijeenkomsten van het Longfonds in Longpunt Leiden ontmoeten mensen met een chronische longaandoening, hun mantelzorgers en zorgverleners elkaar. Naast het opdoen van kennis zijn er ook mogelijkheden om ervaringen uit te wisselen en sociale contacten op te doen. Aanmelding kan via leiden@longpunt.longfonds.nl, maar is niet verplicht.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×