Een omwonende kijkt met bouwwethouder Paul Laudy naar de plannen. (Foto's: Chris de Waard).

Eigenaar Kopermolen wil woontoren van honderd meter

Van der Vorm Vastgoed wil achter winkelcentrum de Kopermolen in de Merenwijk twee nieuwe woontorens bouwen. Achter de Pelmolen zou een gebouw met zeven lagen moeten komen, even verderop achter de Houtzaagmolen een toren van maar liefst dertig verdiepingen. “Dat is zo’n honderd meter,” vertelde stedenbouwkundige Jeroen de Willigen van bureau DeZwarteHond uit Rotterdam dat door Van der Vorm in de arm is genomen aan een met zo’n 250 belangstellenden gevulde zaal in kerkelijk centrum De Regenboog.

Chris de Waard en Reanne van Kleef gingen naar de informatie-avond eb spraken met directeur Sico van Ammers van eigenaar Van der Vorm Vastgoed, stedenbouwkundige Jeroen de Willigen van DeZwarteHond, wethouder Paul Laudy, voorzitter Akke Timmermans van de wijkvereniging Merenwijk, omwonende Harry Dekker en ondernemer Jorg van Arkel wiens kantoorpand aan de slopershamer ten prooi gaat vallen.

Het hoogste woongebouw dat Leiden nu heeft is de Stadswachter bij het Bevrijdingsplein. Die is 72,5 meter hoog. Alleen de schoorsteen van de E.ON energiecentrale aan de Langegracht torent met 80 meter hoger boven het Leidse maaiveld uit.

Stedenbouwkundig bureau De ZwarteHond presenteerde gisteravond onder meer een basismodel voor de doorontwikkeling van de Kopermolen en omgeving. Rechtsboven de twee nieuwe woontorens waarvan de achterste misschien wel honderd meter hoog wordt.

Naast zo’n tweehonderd extra woningen rond het winkelcentrum, worden ook de ook de openbare ruimte en de bestaande bouw aangepakt. Het hoekgebouw met op de begane grond de HEMA en erboven een accountantskantoor wordt gesloopt. Aan de achterzijde gaan Chinees Restaurant Panda en het filiaal van Blokker tegen de vlakte. De vrijgekomen ruimte wordt het de parkeerterreinen getrokken. Die worden vervolgens getransformeerd tot groene parkeerpleinen.

Aan en in de Kopermolen wordt ook het nodige verbouwd. De winkeltjes aan de voorkant krijgen een nieuwe gevel, een stuk verder het plein op. De afscheidingsmuurtjes die er nu nog staan, verdwijnen. Binnen wordt de route veranderd. Met name richting de Albert Heijn supermarkt zitten nu allerlei hoeken, die het zicht op de winkels ontnemen. Deze ‘zaagtanden’ worden rechtgetrokken.

Directeur Sico van Ammeren van Van der Vorm Vastgoed wil graag dat de Kopermolen meer een voorzieningencentrum wordt met niet alleen focus op winkelen. Dat het gezondheidscentrum en de apotheek tijdens de informatiebijeenkomst aangaven graag een plekje te willen innemen in het vernieuwde centrum klinkt hem dan ook als muziek in de oren: “Dat hebben mensen meer redenen om naar het centrum toe te gaan en dan wordt het een kloppend hart van de Merenwijk.”

Op www.denieuwekopermolen.nl kunnen belangstellenden zich inschrijven voor een nieuwsbrief, later volgen op die website ook updates van de plannen.

 

Leiden Politiek vernieuwing kopermolen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×