Eigenaar Kopermolen wil woontoren van honderd meter

34

Van der Vorm Vastgoed wil achter winkelcentrum de Kopermolen in de Merenwijk twee nieuwe woontorens bouwen. Achter de Pelmolen zou een gebouw met zeven lagen moeten komen, even verderop achter de Houtzaagmolen een toren van maar liefst dertig verdiepingen. “Dat is zo’n honderd meter,” vertelde stedenbouwkundige Jeroen de Willigen van bureau DeZwarteHond uit Rotterdam dat door Van der Vorm in de arm is genomen aan een met zo’n 250 belangstellenden gevulde zaal in kerkelijk centrum De Regenboog.

Chris de Waard en Reanne van Kleef gingen naar de informatie-avond eb spraken met directeur Sico van Ammers van eigenaar Van der Vorm Vastgoed, stedenbouwkundige Jeroen de Willigen van DeZwarteHond, wethouder Paul Laudy, voorzitter Akke Timmermans van de wijkvereniging Merenwijk, omwonende Harry Dekker en ondernemer Jorg van Arkel wiens kantoorpand aan de slopershamer ten prooi gaat vallen.

Het hoogste woongebouw dat Leiden nu heeft is de Stadswachter bij het Bevrijdingsplein. Die is 72,5 meter hoog. Alleen de schoorsteen van de E.ON energiecentrale aan de Langegracht torent met 80 meter hoger boven het Leidse maaiveld uit.

Stedenbouwkundig bureau De ZwarteHond presenteerde gisteravond onder meer een basismodel voor de doorontwikkeling van de Kopermolen en omgeving. Rechtsboven de twee nieuwe woontorens waarvan de achterste misschien wel honderd meter hoog wordt.

Naast zo’n tweehonderd extra woningen rond het winkelcentrum, worden ook de ook de openbare ruimte en de bestaande bouw aangepakt. Het hoekgebouw met op de begane grond de HEMA en erboven een accountantskantoor wordt gesloopt. Aan de achterzijde gaan Chinees Restaurant Panda en het filiaal van Blokker tegen de vlakte. De vrijgekomen ruimte wordt het de parkeerterreinen getrokken. Die worden vervolgens getransformeerd tot groene parkeerpleinen.

Aan en in de Kopermolen wordt ook het nodige verbouwd. De winkeltjes aan de voorkant krijgen een nieuwe gevel, een stuk verder het plein op. De afscheidingsmuurtjes die er nu nog staan, verdwijnen. Binnen wordt de route veranderd. Met name richting de Albert Heijn supermarkt zitten nu allerlei hoeken, die het zicht op de winkels ontnemen. Deze ‘zaagtanden’ worden rechtgetrokken.

Directeur Sico van Ammeren van Van der Vorm Vastgoed wil graag dat de Kopermolen meer een voorzieningencentrum wordt met niet alleen focus op winkelen. Dat het gezondheidscentrum en de apotheek tijdens de informatiebijeenkomst aangaven graag een plekje te willen innemen in het vernieuwde centrum klinkt hem dan ook als muziek in de oren: “Dat hebben mensen meer redenen om naar het centrum toe te gaan en dan wordt het een kloppend hart van de Merenwijk.”

Op www.denieuwekopermolen.nl kunnen belangstellenden zich inschrijven voor een nieuwsbrief, later volgen op die website ook updates van de plannen.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Delen

34 reacties

 1. Wander Waterdrinker op

  Gianna Michel Esther Sam Carissa Viviana Miruglia Bodeutz Sacco : jongens ga toch lekker buiten spelen ! Bijvoorbeeld in het park achter dit bouwplan….

 2. Tja, nu neoliberaal VVD66 al jaren deze stad stevig in handen heeft is het tijd om de torens van BNL Babylon maar overal neer te plempen. Een toren van 100 m is zoals onze burgervader en lokale PvdA regent in een dialect ût oosten placht te zeggen “scheune skyline voor ons Leiden” (ROC weet u nog?). De salon socialisten van PvdA en SP hebben ook in deze wijk niets meer in te brengen. Op een klein protestje tegen een skeelerbaan in een aangrenzende gemeente na. Want zij zien met lede ogen aan hoe de VVD Leiden (haar frac woont hier nl.) voor electoraal gewin deze vergrijzende woonwijk probeert in te lijven.
  Er is niets tegen inbreiding in Leiden, want de opgave voor 15.000 nieuwe wooneenheden is niet voor de poes. Maar een bescheidener schaal zonder horizonvervuiling die tot in de binnenstad te bewonderen is heeft de voorkeur. Geen vrij spel voor de bouw- en asfaltlobby in deze stad. Leidenaren houd uw leefomgeving scherp in de gaten! En stap tijdig naar de rechter wanneer uw belangen en rechten met voeten getreden worden. Aan de overkant van Leiden weten wij er alles van. En vechten tot het bittere einde door tegen deze corrupte overheid.

  • Hubertus Klaagmuur op

   Waarom zouden PvdA en SP iets tegen deze flat moeten hebben? Politieke partijen bouwen geen flats. De VVD net zo min als GroenLinks: de VVD heeft niets met dit project te maken. 100 meter is niet eens hoog te noemen. Dit gebouw komt net aan in de top 50 van hoogste gebouwen in Nederland (op 46 om precies te zijn). Enschede en Leeuwarden hebben gebouwen die hoger zijn.
   Kunt u uitleggen wat een onzinprotest tegen de skeelerbaan te maken heeft met deze hoogbouw? Moet PvdA tegen deze flats zijn omdat het tegen een skeelerbaan elders is? Wat is er mis met deze hoogbouw? En wat is er mis met de ROC-gebouwen (behalve dat die voor onderwijs niet zo geschikt lijken te zijn)? Markante, geslaagde ontwerpen op daarvoor goede locaties. Aanwinsten voor de stad (maar toegegeven: schijnbaar niet voor het onderwijs). In Leiden zal meer hoogbouw nodig zijn om in de vraag naar betaalbare woningen te voorzien. Daarmee zijn PvdA- en SP-kiezers enz. zeer gebaat. Met Quetzal vraag ik u: Hoogtevrees??(?)

   • boze bewoner op

    Beste Hubertus, voordat u een reactie geeft zou u zich dan in deze materie willen verdiepen. Een flatgebouw van 100 meter is echt enorm hoog en zou het hoogste flatgebouw van Leiden zijn (Enschede en Leeuwarden zijn toch echt iets groter dan Leiden). Dit in een relatief kleine woonwijk, die nu al iets weg heeft van de Bijlmermeer. Op nog meer hoogbouw zit deze wijk echt niet te wachten. Ook nog eens gebouwd op het terrein van het wijkpark. Terwijl het wijkpark nu juist de kern van de wijk is en voor de bewoners uit de wijk een belangrijke functie vervult. Zowel voor jong als voor oud.
    Dit lijkt mij alles behalve een geslaagd ontwerp op een goede locatie!
    Daarbij is de argumentatie die gegeven wordt voor dit flatgebouw nogal krom. Het moet de verbouwing van de vernieuwing van het winkelcentrum financieren.
    Fijn om te wonen in een gemeente die handjeklap doet met een vastgoedbedrijf. En bijzonder om dan als gemeente te besluiten de woningnood op te lossen door megaflats in het wijkpark te bouwen, omdat dan het vastgoedbedrijf zo de verbouwing van zijn winkelcentra kan bekostigen. Als dit geen politiek is weet ik het niet meer!
    Een andere reden die gegeven is dat het winkelcentrum De Kopermolen zo noodlijdend is dat er flatgebouwen moeten komen om zo meer koopkracht te ontwikkelen??!!!. Mijn mening; misschien is het winkelcentrum gewoon te groot? Verklein het winkelcentrum en zet hiervoor in de plaats wat lagere flatgebouwen of laagbouw.
    Het is toch de omgekeerde wereld dat er woonunits gebouwd moeten worden om zo koopkracht voor een noodlijdend winkelcentrum te creëren!
    Hoewel Groenlinks zich in de landelijke politiek weinig daadkrachtig heeft opgesteld, mag ik aannemen dat zij toch niet zijn voor het bekostigen van de vernieuwing van te grote winkelcentra door het bouwen van enorme torens in het weinige stedelijk groen van Leiden.
    Aan uw reactie te horen woont u in ieder geval niet in Merenwijk of dicht bij de geplande torens.
    Overigens als u echt een mooie locatie wil voor de bewoners van een mega woontoren, gebouwd in een park, wat denkt u van het Plantsoen? Lekker centraal, goed bereikbaar, mooi uitzicht voor de nieuwe bewoners en kan voor de hoofdprijs per appartement verkocht worden!

    • Hubertus KM=pseudoniem voor de heer e.vtg.. Ik denk dat deze heer in de Transvaal woont.
     Ben het helemaal met “boze bewoner” eens. Dit past niet in Leiden. Maar wel nette en bescheiden inbreiding. Maar de Laudy en zijn Bouwend NL lobby olv Maxime Verhagen drukken alle betonmegalomanie door. Het gaat nooit om het welzijn van de (leidse) burgers, maar de geldmachines van de elite. Lees projectontwikkelaars en investeringsmaatschappijen.
     Op 21 maart 2018 kunnen we een duidelijk signaal afgeven naar deze neoliberale coalitie VVD66 – SPvdA.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline