Hoogleraar Gerard Persoon Koninklijk onderscheiden

Maandag ontving Prof. Dr. Gerard Persoon, uit handen van burgemeester Henri Lenferink een Koninklijke Onderscheiding. Na afloop van een symposium ter gelegenheid van zijn afscheid bij de Universiteit Leiden werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Prof. Persoon heeft zich sinds 1975 onvermoeibaar ingezet voor het belang van inheemse volkeren en een evenwichtig gebruik van hun leefomgeving.

Na zijn studie Antropologie in Leiden maakte Gerard Persoon (1951) carrière als student-assistent en kreeg hij later een aanstelling bij het Leidse Instituut Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Hij werd korte tijd gedetacheerd bij het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, om naar Indonesië te gaan. Vervolgens werkte hij daar als consultant voor onder meer het Wereld Natuur Fonds.

In 1984 keerde Gerard Persoon terug naar Nederland om als onderzoeker aan het werk te gaan bij het Centrum voor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. In 1986 maakte hij een opmerkelijke zijstap naar het Centrum voor Milieuwetenschappen in Leiden, waar hij eerst onderzoeker en later universitair docent werd. In 1994 promoveerde hij en in 1999 werd hij Universitair Hoofddocent bij het Centrum voor Milieuwetenschappen. Tien jaar later keerde hij terug bij het Instituut Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, waar hij bijzonder hoogleraar Milieu en Ontwikkeling werd. In 2014 werd die positie omgezet naar een gewoon hoogleraarschap.

Gedurende zijn hele carrière bracht Gerard Persoon veel tijd door in de tropen. Of het nu ging om eigen onderzoek, het opzetten van samenwerking met lokale wetenschappers of het begeleiden van eigen studenten en mensen die onder zijn begeleiding bezig waren met een dissertatie, hij ging er zelf op af. Daarbij wist Gerard Persoon steeds een zeer warme band te smeden met de lokale partijen en hij daagde zijn studenten uit om niet alleen de pijnpunten te vinden in de ongelijke verdeling van welvaart, maar vooral ook na te denken over constructieve oplossingen.

Op de lange lijst van promovendi die hij heeft begeleid, staan tientallen jonge wetenschappers afkomstig uit onder andere Kameroen, Indonesië, de Filippijnen en Taiwan. Velen van hen bekleden momenteel posities op ministeries of binnen ontwikkelingorganisaties in het land van herkomst. Gerard Persoon heeft een grote bijdrage geleverd aan zowel hun persoonlijke ontwikkeling als die van de regio waar ze vandaan kwamen. Zijn brede wetenschappelijk-antropologische en milieukundige kennis en zijn vele ervaringen in het veld maakten Gerard Persoon ook tot een gewaardeerd adviseur voor overheden.

Hiernaast is Gerard Persoon betrokken geweest bij het werk van het Wereld Natuur Fonds, de Stichting Tropenbos, het Leidse Koninklijk Instituut voor Taal, Land en Volkenkunde en verscheidene andere nationale en internationale organisaties. Zijn wetenschappelijke productie is met zo’n 150 publicaties aanzienlijk en van hoge kwaliteit.

Leiden Maatschappij Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×