(Foto's: PR).

Voedselbos Okkerheide plant 180 struiken en bomen

Aanstaande zaterdag gaat een groep vrijwilligers 180 bomen en struiken aanplanten in Okkerheide. Dat is het voedselbos in de Merenwijk waarvan de aanleg in april van dit jaar begon. De eerste boom wordt zaterdag geplant door Ariela Netiv, directeur Erfgoed Leiden en inwoner van de Merenwijk.

In totaal worden komende maanden 65 verschillende soorten aangeplant in het voedselbos aan het Veerpolderpad. Naast bekende soorten, zoals rode bes, duindoorn en vijg, komen er ook minder bekende eetbare gewassen, zoals chileense guave, schijnaugurk en pawpaw.

De grote diversiteit leidt tot een veerkrachtiger ecosysteem, waarin nauwelijks ingrijpen of onderhoud nodig is. Gaandeweg ontstaat de komende jaren een natuurlijk evenwicht, waarin allerlei dieren en insecten bijdragen aan bestuiving. Het zal decennia duren voor het voedselbos werkelijk volgroeid is.

“Ieder jaar zal er meer te plukken zijn”, vertelt initiatiefnemer Tim Seegers. “De grotere bomen zijn pas over tientallen jaren op hun productiefst. Het voedselbos is dan ook een erfenis die we gaan doorgeven aan toekomstige wijkbewoners. Je kunt het zien als erfgoed van de toekomst.”

De organisatoren zoeken nog extra mensen die ’s ochtends tussen 9.30 uur en 12.00 uur of ’s middags van 13.00 uur tot 15.30 uur willen helpen. Zij moeten zich vooraf aanmelden bij timseegers@gmail.com.

Leiden Maatschappij okkerheide


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×