Lodewijk Kallenberg van de begraafplaats Groenesteeg neemt de publieksprijs in ontvangst uit handen van HVOL-voorzitter Rens Heruer. (Foto's: Chris de Waard).

Oud Leidenprijs voor herbegrafenis Diederik van Leyden Gael

Op 2 november 2013, Allerheiligen, trok een bijzondere stoet via het centrum van Leiden naar begraafplaats Groenesteeg. Het was de nagespeelde begrafenis van Diederik van Leyden Gael. De herbegrafenis van deze Leidse weldoener die in 1846 stierf was het hoogtepunt van de activiteiten in het jaar waarin de begraafplaats het 200-jarig bestaan vierde.

Chris de Waard ging naar de diesviering van de HVOL en sprak met voorzitter Rens Heruer, burgemeester Lenferink, juryvoorzitter Rogier van der Sande van de Oud Leiden publieksprijs en met de winnaar van die prijs Lodewjjk Kallenberg.

Rudi van Maanen werd tijdens de diesviering tot erelid van de HVOL benoemd. “Bij bevordering, want hij was al lid van verdienste”, aldus voorzitter Rens Heruer.

Vandaag was diezelfde herbegrafenis opnieuw het hoogtepunt. Dit maal tijdens de 115e Dies van de historische Vereniging Oud Leiden. De HVOL vierde een lustrum en dus was er extra uitgepakt met onder andere een toespraak over de identiteiten van Leiden door burgemeester Lenferink. En ook met de bekendmaking van de winnaar van de Oud Leidenprijzen. Een wetenschapsprijs die was gekozen door een jury en de publieksprijs die werd bepaald door een verkiezing via de website van het Leidsch Dagblad.

In 2013 werd de begrafenis van Diederik van Leyden Gael nagespeeld.

De publieksprijs ging naar de begraafplaats Groenesteeg. voorzitter Lodewijk Kallenberg mocht een oorkonde in ontvangst nemen en een geldbedrag van 2500 euro dat gebruikt gaat worden voor nieuwe activiteiten in en rond de begraafplaats. In totaal werden er zo’n 70 suggesties aangedragen voor de publieksprijs. Juryvoorzitter Rogier van der Sande bracht dat met zijn mede-juryleden terug tot zes genomineerden, waarop de afgelopen maand gestemd kon worden. Het boek ‘De bekentenissen van Petrus’ eindigde op de tweede plaats.

Naast de publieksprijs was er ook een prijs voor een wetenschappelijke uitgave. Die ging naar het boek ‘Een kamer gevuld met de mooiste boeken‘ van historica Esther Maurits die er vorig jaar mee promoveerde (zie ook hier).

Cultuur Leiden Maatschappij Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×