De Leidse gemeenteraad bevestigde vanavond de keuze voor Sleutelstad als lokale omroep. (Foto: Reanne van Kleef).

Gemeente Leiden bevestigt omroepkeuze voor Sleutelstad

De Leidse gemeenteraad heeft vanavond unaniem het advies van de raadscommissie Werk en Middelen bekrachtigd om Sleutelstad bij het Commissariaat voor de Media voor te dragen als publieke lokale media-instelling voor de komende vijf jaar.

De raad oordeelt dat zowel Sleutelstad als Unity voldoen aan de formele voorwaarden, maar ziet meer in de werkwijze van Sleutelstad. De voorkeur wordt door de Leidse gemeeenteraad uitgebreid gemotiveerd. Zo vindt de raad dat Sleutelstad de ‘waakhondfunctie’ die een lokale omroep dient te vervullen voor de politiek goed en meer tijd-intensief invult dan Unity. Ook verwacht de Leidse raad een plus in de nieuwsvoorziening die kan voortkomen uit het subsidiëren van de groep vrijwilligers waar Sleutelstad al langdurig mee werkt.

Dat Sleutelstad tot op heden een commerciële omroep is die alle werkzaamheden tot nu toe bekostigd met eigen inkomsten wekt ook vertrouwen bij de raadsleden. “De combinatie van publieke en private geldstromen vergroot de financiële basis en daarmee de kans op een plus in de nieuwsvoorziening,” zo staat in het raadsvoorstel.

De Leidse gemeenteraad vindt verder dat Sleutelstad zich in de afgelopen jaren aantoonbaar heeft weten te verbinden aan de Leidse samenleving, onder andere door samenwerkingsprojecten met verenigingen. Er is
vertrouwen dat Sleutelstad die verbinding ook in de regio gaat maken.

De website van Sleutelstad is in de ogen van de raad in de afgelopen jaren in Leiden uitgegroeid tot een forum van
discussie en reactie op het nieuws en kan dat ook regionaal worden. Ook de goede zoekfunctie wordt gewaardeerd.

De gemeenteraad roept de beide partijen nog wel op om daar waar mogelijk de samenwerking te zoeken. “Beide organisaties hebben elk hun eigen netwerk in de samenleving en bezitten professionaliteit en kennis in het functioneren van een omroep en kunnen complementair zijn aan elkaar”.

Sleutelstad en Unity willen allebei de vergunning in de wacht slepen om voor de periode 2017-2022 de lokale omroep te zijn voor Leiden, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. De komende weken spreken ook de drie andere gemeenteraden zich uit over de keuze.

Leiden Politiek RTV Lorelei


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×