Gemeente Leiden bevestigt omroepkeuze voor Sleutelstad

6

De Leidse gemeenteraad heeft vanavond unaniem het advies van de raadscommissie Werk en Middelen bekrachtigd om Sleutelstad bij het Commissariaat voor de Media voor te dragen als publieke lokale media-instelling voor de komende vijf jaar.

De raad oordeelt dat zowel Sleutelstad als Unity voldoen aan de formele voorwaarden, maar ziet meer in de werkwijze van Sleutelstad. De voorkeur wordt door de Leidse gemeeenteraad uitgebreid gemotiveerd. Zo vindt de raad dat Sleutelstad de ‘waakhondfunctie’ die een lokale omroep dient te vervullen voor de politiek goed en meer tijd-intensief invult dan Unity. Ook verwacht de Leidse raad een plus in de nieuwsvoorziening die kan voortkomen uit het subsidiëren van de groep vrijwilligers waar Sleutelstad al langdurig mee werkt.

Dat Sleutelstad tot op heden een commerciële omroep is die alle werkzaamheden tot nu toe bekostigd met eigen inkomsten wekt ook vertrouwen bij de raadsleden. “De combinatie van publieke en private geldstromen vergroot de financiële basis en daarmee de kans op een plus in de nieuwsvoorziening,” zo staat in het raadsvoorstel.

De Leidse gemeenteraad vindt verder dat Sleutelstad zich in de afgelopen jaren aantoonbaar heeft weten te verbinden aan de Leidse samenleving, onder andere door samenwerkingsprojecten met verenigingen. Er is
vertrouwen dat Sleutelstad die verbinding ook in de regio gaat maken.

De website van Sleutelstad is in de ogen van de raad in de afgelopen jaren in Leiden uitgegroeid tot een forum van
discussie en reactie op het nieuws en kan dat ook regionaal worden. Ook de goede zoekfunctie wordt gewaardeerd.

De gemeenteraad roept de beide partijen nog wel op om daar waar mogelijk de samenwerking te zoeken. “Beide organisaties hebben elk hun eigen netwerk in de samenleving en bezitten professionaliteit en kennis in het functioneren van een omroep en kunnen complementair zijn aan elkaar”.

Sleutelstad en Unity willen allebei de vergunning in de wacht slepen om voor de periode 2017-2022 de lokale omroep te zijn voor Leiden, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. De komende weken spreken ook de drie andere gemeenteraden zich uit over de keuze.

Delen

6 reacties

 1. maarten kersten op

  Alwéér gefeliciteerd, maar nu met de definitieve beslissing ! Ga je ook tv doen, of is dat nu zo’n mooi, door de raad gevraagd, samenwerkingsproject met UnityTV?

  • Een Leids burger op

   Definitieve beslissing? Van de Leidse gemeenteraad wellicht.
   Maar “De komende weken spreken ook de drie andere gemeenteraden zich uit over de keuze.”. Daarom vind ik de felicitaties ook nu weer wat voorbarig.

   • Chris de Waard
    Chris de Waard op

    https://www.cvdm.nl/gestelde-vragen-aanwijzingsprocedure-lokale-publieke-media-instellingen/

    Wat gebeurt er als er geen sprake is van een gezamenlijk advies?
    Als geen sprake is van een gezamenlijk advies kan het Commissariaat de aanvraag niet inwilligen. Omdat het echter niet wenselijk is dat de aanvraag in het geheel wordt afgewezen, zal het Commissariaat in deze gevallen op zoek gaan naar een praktische oplossing. Die oplossing kan betekenen dat het Commissariaat de lokale publieke media-instelling vraagt de aanwijzingsaanvraag te wijzigen door de aanvraag, voor zover die ziet op de gemeente die negatief heeft geadviseerd, in te trekken en het pbo aan te passen. Het Commissariaat zal dan aan de gemeente die positief heeft geadviseerd over de aanvraag, vragen of de gewijzigde aanvraag leidt tot een gewijzigd advies.

 2. Cees Mentink op

  Helemaal eens met besluit gemeenteraad Leiden en straks ook van Voorschoten.
  Sleutelstad en Unity stap over schaduwen heen en zoek samenwerking.
  Bundel krachten.
  Chris (Sleutelstad) heeft kwaliteiten die Ludo (Unity) ontbeert, en omgekeerd.
  Samen zijn ze (ijzer-)sterk.

 3. We hebben het hier toch over de LOKALE publieke omroep ? Tegenwoordig wordt alles doorgeschoven in de hoek van de regionale samenwerking. Daar hadden en hebben we toch Radio/TV West voor? Nu gaan allerlei gemeenteraden beslissen over een gezamenlijke uitzendvergunning c.q. definiëring van een lokale publieke omroep terwijl het om hun eigen grondgebied gaat. Voor de burger geen duidelijke situatie en vraagtekens over het begrip lokale publieke omroep.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline