Vrijdag wordt voor alweer de vijfde keer Paarse Vrijdag uitbundig gevierd op het Vlietland College. (Foto: PR).

Paarse Vrijdag op het Vlietland College

Op het Vlietland College wordt Paarse Vrijdag dit jaar op vrijdag 8 december traditiegetrouw groots gevierd. Deze keer is de viering extra feestelijk, omdat het een lustrumjaar is. Paarse Vrijdag wordt door veel middelbare scholen in Nederlands gevierd op de tweede vrijdag van december. De dag is bedoeld om LHBT-leerlingen (lesbische, homo, biseksuele en transgender) te steunen.

In 2015 deden zo’n 500 van de 700 middelbare scholen mee. Het is overgewaaid uit Amerika waar ze deze dag Spirit Day noemen. Met Paarse Vrijdag verklaren schoolgenoten zich solidair met LHBT-leerlingen door paars gekleed naar school te komen.

Uit de kast komen op de middelbare school
Van de jongeren op de middelbare school zijn er nog maar weinig uit de kast. Homo is één van de meeste gebruikte scheldwoorden op de middelbare school en leerlingen zijn bang om ermee gepest te worden. Niet onterecht, want meer dan de helft van de jongeren die wél uit de kast zijn, is daarmee gepest in het afgelopen jaar en het aantal zelfmoordpogingen ligt vijfmaal zo hoog onder LHBT jongeren.

De Respectweek van het Vlietland College
“Op het Vlietland College was het een groepje enthousiaste meiden uit 4-havo die vijf jaar geleden besloten dat wij hier op school ook Paarse Vrijdag moesten vieren,” zegt docente Mandy van Valkenburg die met enkele collega’s de viering begeleid. “In vijf jaar is het uitgegroeid tot een groot feest waar de hele school aan deelneemt. De week wordt voorafgegaan door een Respectweek, waarin alle jaarlagen gastlessen krijgen van conducteurs, de wijkagent, Amnesty, het anti-discriminatie bureau, het COC en het college voor de rechten van de Mens.”

Paarse Vrijdag op het Vlietland College
Op Paarse Vrijdag zijn dominee Alblas en wijkagenda Eric van Dommelen op school aanwezig. Ook burgemeester Lenferink is uitgenodigd. Van Valkenburg: “Het wordt een groot feest. De regenboogvlag hangt uit. Er zijn paarse ballonnen een paarse loper, paarse nagellak, paarse haarlak en paarse polsbandjes. In de pauzes is er ‘paarse muziek’ van onze ‘school dj’ Jordy. Inge uit 4 vwo, de huidige voorzitter van de Gay Straight Alliance. Het wordt één groot paars feest, vooral voor iedereen die helaas nog niet het gevoel heeft op school zichzelf te kunnen zijn, want daarvoor doen we het! Om alle leerlingen op school maar hen in het bijzonder te laten zien: iedereen mag hier bij ons op school zichzelf zijn.”

Schrijfactie Amnesty International
Verder wordt de grote schrijfactie van Amnesty dit jaar op het Vlietland College afgesloten. Een A0 kaart (841 × 1189 mm) voor Sakris Kupila uit Finland (een transgender) die om als man erkend te worden, zich eerst moet laten steriliseren, maar daar niet toe gedwongen wil worden. In de grote pauze wordt deze kaart ondertekend door de hele school aangeboden aan Kirsja Oudshoorn van Amnesty.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×