(Foto: Meatcave Leiden).

Gemeente Leiden weigert Meatcave definitief vergunning, restaurant verhuist naar Rotterdam

De gemeente Leiden gaat restaurant Meatcave dat is gevestigd in de kelder van Grandcafé Van de Leur in de Breestraat definitief niet legaliseren. Restaurant Meatcave opende in november 2015. Al snel bleek dat de gemeente geen toestemming wilde geven voor een restaurant op die plek. “Er is gewoon geen economische ruimte meer in de Breestraat voor nóg meer restaurants,” zei burgemeester Lenferink in november 2016 al tegen Sleutelstad.

Het restaurant heeft een andere lezing van de gebeurtenissen die nu onherroepelijk tot sluiting leiden. “Dat de gemeente ons dwingt om te stoppen, is een teken van dubieus beleid”, zegt Joëlle van de Leur. “Toen wij in 2013 het overleg over de komst van Van de Leur Leiden met de gemeente openden, was de gemeente vol enthousiasme. Er werd meegewerkt om onze komst mogelijk te maken. Er moest namelijk een bestemmingsplan gewijzigd worden. Er werd gekozen om het bestemmingsplan per ruimte in te delen, zodat de juridische combinatie tussen horeca met alcohol en detailhandel mogelijk zou zijn. Dat as nodig omdat ook Van de Leur Audio zich in het pand vestigde. Voor de kelder was toen nog geen concreet plan, maar we dachten aan een wijnbar.”

Kort nadat Van de Leur in de kelder begon met grillrestaurant Meatcave trok de gemeente aan de bel. De kelder mocht niet als restaurant gebruikt worden en de bestemming aanpassen was volgens de gemeente niet mogelijk, omdat het aantal horecabedrijven in het gebied aan een maximum is verbonden. “Voor ons als ondernemers is het een onbegrijpelijke situatie”, zegt Joëlle van de Leur. “We zijn vol enthousiasme ons allereerste bedrijf in Leiden begonnen. Het gevoel dat de Breestraat op het punt stond om een van de gaafste straten van Leiden te worden, droeg mee aan onze komst. Helaas wordt ons enthousiasme en ons ondernemerschap nu keihard afgestraft.”

Volgens Van de Leur is er veel mis met de weigering van de gemeente om de kelder alsnog van een restaurantbestemming te voorzien. In een verklaring wordt een uitgebreide opsomming gegeven waarin het bedrijf onder meer aanvoert dat er voor de realisatie van Meatcave telefonisch overleg geweest is met de horeca-coördinator van de gemeente die niets gezegd zou hebben over de ontbrekende correcte bestemming.

Dat de gemeente Meatcave wel wil toestaan als het restaurant verhuist naar de kelder van het pand waar tegenwoordig Men at Work is gevestigd steekt ook. “Door de nooddeur aan de achterzijde van dat gebouw als voordeur te bestempelen valt die kelder volgens de gemeente onder de Pieterswijk waar nog wel een restaurant mag komen”, zegt Van de Leur.

“Het feit dat onze kelder op dezelfde lijn in de straat ligt en dat onze kelder ook via de Wolssteeg toegankelijk is, is voor de gemeente geen argument. Dat is tien meter van de Langebrug en om het nog bonter te maken: de kelder van het oude bankgebouw is meer dan 650 vierkante meter groot. Dertien keer groter als Meatcave nu. Het beleid van de gemeente is dus om niet méér horeca toe te staan, maar honderd meter verderop mag wel een restaurant komen dat dertien keer zo groot is.”

Dat de gemeenteraad recent heeft besloten om even verderop op de Nieuwe Rijn meer horeca toe te staan dan eerder was vastgesteld steekt ook. “Dat is dezelfde gemeenteraad die weigert om Meatcave toe te staan. Het winkelkarakter van de Breestraat zou leidend zijn, maar welke invloed een klein restaurant dat is verstopt in een kelder daarop heeft, kan niemand ons uitleggen.”

Meatcave sluit op 24 februari de deuren aan de Breestraat. Op 2 maart opent het restaurant in Rotterdam aan de Eendrachtsweg 27. Van de Leur: “Daarmee is de toekomst van Meatcave veiliggesteld en wat nog belangrijker is; al het personeel dat zich al ruim twee jaar inzet voor het restaurant gaat mee en kan dus aan het werk blijven. We hopen dat Meatcave ooit in Leiden zal mogen terugkeren. De zaak komt later dit jaar voor de rechter. Een nog veel mooiere oplossing zou zijn dat de gemeenteraad, of de nieuwe raad die na de komende verkiezingen aantreedt, terugkomt op de beslissing.”

Horecagelegenheid Van de Leur blijft overigens wel gewoon open voor lunch en koffie en is dagelijks van 08.00 tot 17.00 geopend.

 

Advertentie

Economie Leiden Politiek meatcave


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×