CDA-lijsttrekker Joost Bleijie en minister Hugo de Jonge met het actieplan (foto: CDA Leiden).

Actieplan tegen eenzaamheid gepresenteerd door CDA Leiden

Lijsttrekker van het CDA in Leiden Joost Bleijie heeft afgelopen vrijdagavond een actieplan tegen eenzaamheid gepresenteerd. Hij overhandigde dat actieplan aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens het CDA Election Dinner in grand café De Burcht.

Het CDA maakt de strijd tegen eenzaamheid met dit actieplan tot een speerpunt tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. ‘Wij willen het eenzaamheidsprobleem bij ouderen in Leiden nadrukkelijk onder de aandacht brengen van een breed publiek en Leidenaren oproepen meer naar elkaar om te kijken’, aldus Bleijie. ‘En de gemeente Leiden kan hiermee helpen, waardoor het een speerpunt wordt in onze campagne.’

Lijsttrekker Joost Bleijie over het actieplan in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Als het aan het CDA ligt gaat de gemeente 75-plussers jaarlijks minimaal één keer bezoeken. Die groep ouderen heeft volgens hen namelijk het meest te maken met eenzaamheid, meer dan 10% van alle eenzame Leidenaren is volgens Bleijie boven de 75. In het totaal is 44 procent van de Leidenaren eenzaam, vertelde het CDA afgelopen vrijdag.

Minister
Het actieplan werd aangeboden aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), die als wethouder in Rotterdam zelf al eerder een plan tegen eenzaamheid ontwikkelde. De Jonge: ‘Het is van groot belang dat we in iedere buurt en stad als bewoners meer naar elkaar omzien. Dat lukt alleen als we ons beter bewust zijn van het bestaan van eenzaamheid ook in een stad als Leiden’, zei hij over het actieplan.

Kosten
De kosten die voor de plannen van het CDA gemaakt moeten worden, kunnen volgens Bleijie worden gedekt door andere ambities van de gemeente Leiden iets minder prioriteit te geven. Dat legde hij uit tijdens de uitzending van Politiek071. Veel specifieker wilde hij daar echter niet op ingaan, aangezien hij van mening is dat je niet direct een prijskaartje kunt hangen aan eenzaamheid. ‘Straks ga je me nog vragen om een brug in te ruilen voor eenzaamheid onder ouderen’, aldus Bleijie tijdens de uitzending. ‘Na de verkiezingen gaan we kijken hoe we het gemeentebudget gaan inzetten de komende jaren en wat ons betreft gaat een deel daarvan naar eenzaamheid onder ouderen.’

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×