(Foto's: Chris de Waard).

Politiek nog verdeeld over plan woontoren bij A44

Is een woontoren van zeventig meter hoog langs de A44 bij de Ommedijkseweg een begerenswaardig ‘landmark’ voor Leiden of een brok beton dat voor altijd het uitzicht verpest. Omwonenden vinden in ieder geval dat laatste als je tenminste afgaat op de mensen die zaterdagmorgen om 9.00 uur kwamen protesteren tegen het bouwplan.

Chris de Waard ging zaterdag een kijkje nemen bij het ludieke protest en sprak met voorzitter Fred Sengers van het Bewonerscomité Rhijnhofweg, een van de omwonende die een kijkje kwam nemen, directeur Frans Schohaus van hotel Het Haagsche Schouw, directeur Ingeborg de Jong van ontwikkelaar Timpaan, vertegenwoordigers van alle aanwezige politieke partijen en met eigenaar Onno van de Stolpe van de buitenplaats.

Dat protest bestond uit het laten aanrukken van een ruim zeventig meter hoge kraan die een evenzo lange sliert ballonnen omhoog takelde, zodat iedereen die vanuit zijn of haar woning de ballonnen zag, zich alvast een voorstelling kon maken bij wat gaat komen als de woontoren daadwerkelijk wordt gerealiseerd.

Om 10.00 uur ontving het Bewonerscomité Rhijnhofweg de lokale politiek op het landgoed aan de andere kant van de Rijn. Buitenplaats Rhijnhof is de laatst overgebleven buitenplaats van Leiden. Het behoorde ooit toe aan rijke Leidenaren die de wintermaanden doorbrachten in het Huys van Leyden aan het Rapenburg en hun zomerverblijf op deze plek aan de Rijn hadden. Daar konden de raadsleden zien hoe het zeventig meter hoge ballonnenprotest ook van een afstandje boven de omgeving uittorende.

Voor de locatie waar de toren is gepland, geldt binnen het vigerende bestemmingsplan een maximale bouwhoogte van vijftig meter. Als de ontwikkelaar, Timpaan uit Hoofddorp, daar vanaf wil wijken, moet de gemeenteraad daarmee instemmen.

Zover zijn de Leidse politici nog lang niet. Zoveel werd wel duidelijk tijdens de ontvangst, waarbij de raadsleden ook werden meegenomen naar het dak van het landhuis. Vrijwel alle partijen vinden dat de toren te hoog wordt.

Leiden Politiek woontoren_a44


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×