Vanaf het dak van de historische buitenplaats Rhijnhof konden raadsleden aan de kraan met ballonnen zien hoe hoog de geplande toren zou moeten worden. (Foto: Chris de Waard).

Timpaan gaat verder met planontwikkeling woontoren Ommedijkseweg

Omwonenden van de Ommedijkseweg hebben een brief ontvangen van projectontwikkelaar Timpaan die de afgelopen tijd plannen maakte voor een woontoren langs de A44. Daarin wordt een volgende informatiebijeenkomst aangekondigd. Ook is er inmiddels een website voor het project gemaakt. Tegenstanders tonen zich onaangenaam verrast.

“Het staat er niet met zoveel woorden, maar wie goed leest ziet dat de projectontwikkelaar aankondigt dat hij de planvorming voor de bouw van een 75 meter hoge woontoren naast de A44 gewoon doorzet”, zegt voorzitter Fred Sengers van heet Bewonerscomité Rhijnhofweg. Vorige maand toonde hij zich nog uitermate tevreden toen vrijwel alle politieke partijen zich tijdens een verkiezingsdebat in de Stevenshof uitspraken tegen een bouwplan op die plek. Alleen de VVD wilde eerst meer informatie alvorens een standpunt te bepalen.

Sengers: “Omwonenden moeten zich vooral geen rad voor ogen laten draaien. Een brede meerderheid van de Leidse politiek is tegen de bouw van een torenflat op deze locatie. Partijen hebben klip en klaar aangegeven waarom ze een mega-flat hier niet zien zitten. Timpaan en hun opdrachtgevers, de familie Van den Assem-Van der Valk, kunnen plannen maken totdat ze een ons wegen. De kans dat ze straks de gemeenteraad overtuigen om toch met de bouw in te stemmen is nihil. Zelfs als er een partij terugkomt op zijn belofte aan de kiezer, is er nog altijd een meerderheid tegen.”

Dat Timpaan ondanks gebrek aan draagvlak doorgaat met de plannenmakerij is Sengers een raadsel. “Deze hardleerse opstelling bevestigt vooral dat het participatieproces faliekant is mislukt. Bij zo’n proces moet je als buurt oppassen dat een projectontwikkelaar niet je hele hand neemt als je ze een vinger geeft. Hier stond Timpaan er vanaf het begin op de hele arm te amputeren en de enige keus die omwonenden werd voorgelegd was of we dat met of zonder verdoving wilden. Timpaan is alleen maar aan het zenden geweest en heeft er geen blijk van gegeven ook te willen luisteren; laat staan iets met die input te doen.”

Sengers en de zijnen dringen er bij de grondeigenaar en de ontwikkelaar op aan om de stekker uit het plan voor een woontoren te trekken en samen met belanghebbenden een nieuw plan te maken. “Een plan dat wel kan rekenen op draagvlak in de omgeving en de politiek. Bij een participatieproces inventariseer je met elkaar wensen en verlangens, weeg je verschillende belangen tegen elkaar af en kom je samen tot een compromis. Daarbij kan niet iedereen honderd procent zijn zin krijgen. Maar het betekent wel dat aan verschillende belangen recht wordt gedaan. Zo ontstaat draagvlak voor een bouwplan.”

Leiden Politiek woontoren_a44


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×