Opera over manuscript Leidse Oranjeoproer

Op donderdag 22 maart wordt door studenten van Collegium Musicum een opera uitgevoerd. Dit is niet zomaar een opera want het komt voort uit een handschrift dat aangekocht is door de Universiteitsbibliotheek van Leiden. Dit bijzondere handschrift, waarschijnlijk afkomstig uit 1787, gaat over de Oranjeoproer die plaatsvond in Leiden in 1784. Julia Duijvekam vertaalde dit handschrift en schreef er een onderzoek over.

In 2016 kocht de bibliotheek zonder enige kennis van de inhoud het handschrift op een veiling. Het boekje van 38 pagina’s bleek een opera te bevatten die zelfs over Leiden gaat. Julia Duijvekam ’transcribeerde’ het handschrift voor haar stage onder leiding van Dr. Olga van Marion in duidelijk modern Nederlands. Zij is vanaf augustus 2016 in dit project gestapt. Met hulp van hoogleraren Geschiedenis en Nederlands kon zij het moeilijke stuk tekst vertalen en haar scriptie erover schrijven.

Oranjeoproer

Het handschrift is geschreven door Jacob Osdorp de Hase en beschrijft de strijd tussen de aanhangers van de Prins van Oranje (orangisten) en ‘de vaderlandslievenden’ (patriotten) in de Republiek. De Orangisten kwamen toen in opstand tegen de patriotten. De schrijver, zelf een patriot, maakte in zijn opera vooral de orangisten belachelijk op de melodieën die bekend waren in die tijd.

Julia Duijvekam was te gast in de studio. Presentator Bryan van den Berg vroeg haar het hemd van het lijf over de geschiedenis van de Oranjeoproer, haar onderzoek en de opera van 22 maart. (vanwege technische mankementen is er helaas een ruis te horen)

Collegium Musicum

Op 22 maart zullen deze fragmenten uit deze opera, getiteld De Vrijheidt, uitgevoerd door de studenten muziek vereniging Collegium Musicum. Deze muziekstukken zullen afgewisseld worden door lezingen van Mart van Duijn die het handschrift voor de universiteit verwierf. Voor meer informatie en aanmelding ga naar de website van de Universiteit Leiden

 

 

Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×