Science071: Oude Leidse opera, sneeuwkanonnen en onderwatergrot ontdekt in Mexico

Deze week hadden we weer een uitzending vol met wetenschapsnieuws. Onze redactrice Ilse ter Haar beantwoorde de wetenschapsvraag van deze week over de werking van sneeuwkanonnen, Julia Duijvekam was live in de uitzending en vertelde over de oude Leidse Opera en Josephine Sisouw De Zilwa had het laatste wetenschapsnieuws voor ons op een rijtje gezet. 

Wetenschappers van de Universiteit van Tokyo hebben een tweede huid ontwikkeld die vertellen hoe het met je gaat. Het is geen echte huid, maar een dun en flexibel stukje rubber met daarin sensoren. Dit stukje rubber breng je aan op je eigen huid en verzameld vervolgens biometrische gegevens en kan deze naar je huisarts of smartphone sturen. De onderzoekers zien grootte mogelijkheden, vooral voor ouderen. Op dit moment wordt het stukje electronische huid nog verder ontwikkeld, maar er is een grootte kans dat het binnen drie jaar op de markt gebracht kan worden.

Deze week is er een wonderbaarlijke ontdekking gedaan in Mexico! Wetenschappers hebben in de grootste onderwatergrot van de wereld belangrijke overblijfselen van de Maya’s gevonden. Tijdens de expeditie ontdekte ze een heiligdom en keramiek van de Maya’s. De grot werd door de Maya’s waarschijnlijk gezien als een heilige plaats. Bovendien zijn er resten gevonden van gigantische grondluiaards en voorouders van de moderne olifanten die 2,58 miljoen jaar geleden hebben geleefd.  Echter zijn de onderzoekers nog lang niet klaar met hun onderzoek en de grot zal de komende tijd verder bestudeerd worden.

Josephine vertelde bovendien dat de eerste planten 500 miljoen jaar geleden op het land zijn verschenen. Planten hebben een belangrijke rol gespeeld in de loop van de geschiedenis van de planeet. Maar wanneer zijn planten het land gaan koloniseren? Vermoedelijk denken wetenschappers van de Universiteit van Bristol dat 500 miljoen jaar geleden de planten de continenten veroverden, dit is 100 miljoen jaar eerder dan dat eerst werd gedacht.

En heb jij toevallig al gehoord over een ‘datende kikker’? Vorige week werd kikker Romeo wereldberoemd nadat onderzoekers een profiel op een datingsite hadden aangemaakt. Kikker Romeo was opzoek naar een vrouwtje, omdat Romeo helaas de laatste van zijn soort is. Het begon als een gek idee om geld in te zamelen om zo een zoektocht te starten naar een parnter voor Romeo. En met succes! Er is 25.000 dollar binnengekomen en dit is genoeg nu opzoek te gaan naar een vrouwtje voor Romeo.

Redactrice Ilse ter Haar beantwoorde deze week de wetenschapsvraag van de week, deze week ingezonden door Suus. Zij vroeg zich af: ‘Hoe werken sneeuwkanonnen?’. Skigebieden bestaan tegenwoordig bijna niet meer zonder kunstmatige sneeuw. De werking van deze sneeuwkanonnen is in feite heel simpel. Verneveld water wordt in een koude omgeving gespoten. Zodra dit bevriest valt dit vernevelde water in kleine ijsdeeltjes naar beneden. Deze ijsdeeltjes lijken, als alles goed gaat, op sneeuwkristallen. Heb jij nou ook een brandende wetenschapsvraag? Stel hem dan aan de redactie via redactie.science071@gmail.com of via onze Facebook.

Ten slotte was Julia Duijvekam bij ons in de uitzending. Ze vertelde over de oude Leidse opera die ze heeft bestudeerd. Deze opera gaat over de strijd tussen de prinsgezinden en de staatsgezinden die zich afspeelde in de Republiek. Wil je meer hierover lezen?  Klik dan hier.

 

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×