Op dit moment wordt er niet verder gewerkt bij de houtwal in Haaswijk. (foto: Annan Verboom).

Bomenkap houtwal Haaswijk tot nader bericht stilgelegd

Er worden op de houtwal in Haaswijk tot nader order geen bomen meer gekapt. Dat heeft de gemeente Oegstgeest vanmiddag laten weten aan Sleutelstad. Vanochtend werden de werkzaamheden gestaakt, toen verschillende raadsleden en omwonenden zich ter plaatse hadden verzameld en vroegen om te stoppen met de kap.

Het protest was het gevolg van een donderdagavond in de gemeenteraad aangenomen motie waarin de gemeente werd opgeroepen om het kappen te stoppen. Wanneer een motie wordt aangenomen door de gemeenteraad betekent dat dat de gemeente verplicht is daar wat mee te doen. Volgens verschillende politieke partijen is dat in dit geval niet gebeurd. De gemeente laat in een reactie weten dat ‘het College van burgemeester en wethouders nu eerst de tijd neemt om na te gaan hoe deze motie opgevolgd kan worden’ en dat daarover later meer bekend wordt gemaakt.

Duidelijkheid
Het is voor de gemeente van belang om snel met een antwoord op de motie te komen. Door de komende gemeenteraadsverkiezingen staan alle politici op scherp en willen die graag laten zien waarvoor hun partij staat. Daarnaast hebben de raadsleden de mogelijkheid om een extra raadsvergadering aan te vragen, waarop het gemeentelijk bestuur uit zal moeten leggen hoe de aangenomen motie is uitgevoerd. Met die mogelijkheid achter de hand, hopen de raadsleden dat er snel meer duidelijkheid komt en dat het kappen in Oegstgeest wordt stilgelegd.

Afwezig
Dat wethouder Jos Roeffen vanochtend niet ter plaatse was om tekst en uitleg te geven, viel bij de raadsleden niet in goede aarde. Vanuit zijn functie als locoburgemeester was hem dat nadrukkelijk wel gevraagd. “Gezien de vele reacties en emoties gaf wethouder Roeffen er maandagochtend prioriteit aan om te zorgen dat de werkzaamheden bij de houtwal on hold staan”, aldus de gemeente. “Daarnaast wilde hij nadere informatie verzamelen, zoals toegezegd aan de gemeenteraad.” Met die reactie zullen de raadsleden het voorlopig moeten doen, totdat zij nader worden ingelicht.

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×