Raadsleden protesteren tegen bomenkap Haaswijk

6

Een groep raadsleden, omwonenden en andere actieve Oegstgeestenaren heeft maandagochtend vroeg vanaf 07:30 uur geprotesteerd tegen de verdere kap van bomen in Haaswijk. Ongeveer vijftien mensen verzamelden zich op de Kleyn Proffijtlaan om te voorkomen dat er verder zou worden gegaan met de kap.  En dat is gelukt: maandagochtend zijn de werkzaamheden niet hervat.

IJsbrand Terpstra sprak bij de actie met Ria Pasterkamp van Progressief Oegstgeest, omwonende Peter Drukker, Eibertjan van Blitterswijk van het CDA Oegstgeest, Elfred Bus van D66 Oegstgeest en Eelke van den Ouweelen van Lokaal Oegstgeest. De fracties van de VVD Oegstgeest en Hart voor Oegstgeest waren niet aanwezig.

Het protest van de raadsleden is het gevolg van de motie ‘kappen tegen kappen’ die afgelopen donderdagavond door alle partijen in de gemeenteraad werd gesteund. Daarin werd de gemeente opgeroepen om de kapwerkzaamheden in Oegstgeest per direct op te schorten, totdat er meer duidelijkheid over de gevolgen is. De volgende ochtend werden de kapwerkzaamheden echter op volle toeren hervat, wat bij politici en omwonenden veel ongeloof heeft opgeleverd. Zij begrijpen niet waarom de historische houtwal bijna helemaal gekapt moet worden.

Het protest van maandagochtend heeft in – in tegenstelling tot de motie – wel het gewenste effect gehad. Graafmachines en tractoren die voor de kap naar Haaswijk waren gekomen, hebben rechtsomkeert gemaakt en de kapwerkzaamheden zijn voorlopig uitgesteld. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de bomenkap gaat eerst in overleg met de gemeente, voordat eventueel verder wordt gegaan met de kap.

Sleutelstad was vanmorgen live aanwezig in Haaswijk waar raadsleden en een enkele omwonende in actie kwamen tegen de bomenkap.

Niet iedereen is overigens tegen de kap rond de Poelsteeg en het Rademakerspad. Enkele omwonenden die het protest van een afstandje bekeken, zijn niet blij met het protest en de gang van zaken. Zij zien juist wel voordelen in de kap, omdat het meer zonlicht oplevert en het ruimte geeft voor nieuwe beplanting. Zij vinden het protest overdreven en hopen dat de kapwerkzaamheden snel weer kunnen worden hervat.

Ook verschillende raadsleden gaven aan dat ze gemengde reacties uit de buurt hebben ontvangen, zowel van voor- als tegenstanders van de kamp. Over drie weken vinden echter de gemeenteraadsverkiezingen plaats, waardoor alle partijen nu volop campagne voeren. Het protest in Haaswijk lijkt daar onderdeel van te zijn, aangezien zowel Progressief Oegstgeest, Lokaal Oegstgeest, CDA als D66 in campagnekleding op het protest verschenen. Dat viel ook een voorbijganger op: “Vier jaar lang zie ik jullie hier niet en nu de verkiezingen eraan komen, staan jullie er opeens allemaal.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Opvallende afwezige bij het protest was wethouder Jos Roeffen. Raadsleden hadden hem gevraagd om uitleg te komen geven over de kap, zeker na de motie ‘kappen met kappen’ van afgelopen donderdag. Hij verscheen maandagochtend echter niet bij het protest. Dat vonden de aanwezige raadsleden kwalijk aangezien Roeffen, naast verantwoordelijke voor het bomenbeleid, op dit moment ook waarnemend burgemeester is. Hij vervangt burgemeester Emile Jaensch, die op vakantie is.

Of en wanneer er weer verder wordt gegaan met de kap in Haaswijk is nog niet duidelijk. Een besluit daarover zal in ieder geval snel moeten worden genomen, aangezien het broedseizoen op 15 maart van start gaat. Gedurende het broedseizoen mag er niet meer worden gekapt in broedgebieden, wat ook voor Haaswijk geldt. Het broedseizoen duurt tot 15 juli.

Delen

6 reacties

 1. Superaktie. Houd vol !

  Door ziekte en blessure was ik er vanmorgen niet bij maar heb het wel gisteren met pijn in het hart gezien.
  Deze vernietiging van natuur en cultureel erfgoed kan niet meer zomaar ongedaan worden. De groei vergt 40 tot 50 jaar waarvan ik er ruim 30 heb gezien als nabijwonende. Bovendien is het een gebied waar veel soorten vogels verblijven w.o. bijzondere.
  Mijn welzijn en leefbaarheid worden aangetast door het verdwijnen van een stukje rustgevende natuur vlak bij huis met bijbehorend uitzicht. Een tijdig en gefaseerd onderhoud was meer gepast geweest. Ons milieu wordt ook hier weer bedreigd en dat binnen een veronderstelde veilige woonomgeving.
  Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd in Oegstgeest zoals recent tussen de Kerckwervelaan en de Haaswijklaan en eerder bij de aanleg van de nieuwe begraafplaats bij de Groene kerk.
  Oegstgeest stond een paar jaar geleden op de eerste plaats als meest favoriete woonplaats in Nederland en nog in 2017 op de eerste plaats van Zuid-Holland.
  Ik heb gisteren wel telefonisch contact gehad met lokale politici die niet vertegenwoordigd waren vanmorgen maar het toch niet eens waren met deze gang van zaken en het kappen zeer spijtig vinden.. Daarbij ook denkend aan toekomstige ontwikkelingen en bouwplannen binnen de gemeente.

 2. Verkiezingsretoriek in optima forma. Had dit twee jaar geleden zich voorgedaan dan had je deze mensjes niet op de locatie gezien hoor.

 3. Twee jaar geleden is de houtwal bij de componistenpad compleet kaal gehaald. De houtwal is daar weer compleet dicht gegroeid en staat er weer veel groen op.

  Op de houtwal langs het poelpad zijn nog (kleine) bomen en struiken blijven staan.

  Daarnaast erg toevallig dat er de afgelopen maanden in heel Oegstgeest bomen zijn gekapt en er geen politicus naar om keek. Maar toevallig nu de gemeenteraadsverkiezingen over 1 maand gehouden worden, zijn we ineens tegen.

  Niet 1 persoon van de protesterende politici is bij de informatieavond, georganiseerd door de gemeente, geweest. Daar zijn de plannen gepresenteerd aan bewoners en belangstellende. Daar is aangegeven wat zou blijven staan en wat er gekapt zou gaan worden. Als de politici echt zo belangstellend waren hadden die zich op zo’n avond wel kunnen laten zien. Dan hadden ze het beklag van te voren kunnen doen ipv in verkiezingstijd en halverwege de kap.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline