(Foto's: Annan Verboom).

Raadsleden protesteren tegen bomenkap Haaswijk

Een groep raadsleden, omwonenden en andere actieve Oegstgeestenaren heeft maandagochtend vroeg vanaf 07:30 uur geprotesteerd tegen de verdere kap van bomen in Haaswijk. Ongeveer vijftien mensen verzamelden zich op de Kleyn Proffijtlaan om te voorkomen dat er verder zou worden gegaan met de kap.  En dat is gelukt: maandagochtend zijn de werkzaamheden niet hervat.

IJsbrand Terpstra sprak bij de actie met Ria Pasterkamp van Progressief Oegstgeest, omwonende Peter Drukker, Eibertjan van Blitterswijk van het CDA Oegstgeest, Elfred Bus van D66 Oegstgeest en Eelke van den Ouweelen van Lokaal Oegstgeest. De fracties van de VVD Oegstgeest en Hart voor Oegstgeest waren niet aanwezig.

Het protest van de raadsleden is het gevolg van de motie ‘kappen tegen kappen’ die afgelopen donderdagavond door alle partijen in de gemeenteraad werd gesteund. Daarin werd de gemeente opgeroepen om de kapwerkzaamheden in Oegstgeest per direct op te schorten, totdat er meer duidelijkheid over de gevolgen is. De volgende ochtend werden de kapwerkzaamheden echter op volle toeren hervat, wat bij politici en omwonenden veel ongeloof heeft opgeleverd. Zij begrijpen niet waarom de historische houtwal bijna helemaal gekapt moet worden.

Het protest van maandagochtend heeft in – in tegenstelling tot de motie – wel het gewenste effect gehad. Graafmachines en tractoren die voor de kap naar Haaswijk waren gekomen, hebben rechtsomkeert gemaakt en de kapwerkzaamheden zijn voorlopig uitgesteld. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de bomenkap gaat eerst in overleg met de gemeente, voordat eventueel verder wordt gegaan met de kap.

Sleutelstad was vanmorgen live aanwezig in Haaswijk waar raadsleden en een enkele omwonende in actie kwamen tegen de bomenkap.

Niet iedereen is overigens tegen de kap rond de Poelsteeg en het Rademakerspad. Enkele omwonenden die het protest van een afstandje bekeken, zijn niet blij met het protest en de gang van zaken. Zij zien juist wel voordelen in de kap, omdat het meer zonlicht oplevert en het ruimte geeft voor nieuwe beplanting. Zij vinden het protest overdreven en hopen dat de kapwerkzaamheden snel weer kunnen worden hervat.

Ook verschillende raadsleden gaven aan dat ze gemengde reacties uit de buurt hebben ontvangen, zowel van voor- als tegenstanders van de kamp. Over drie weken vinden echter de gemeenteraadsverkiezingen plaats, waardoor alle partijen nu volop campagne voeren. Het protest in Haaswijk lijkt daar onderdeel van te zijn, aangezien zowel Progressief Oegstgeest, Lokaal Oegstgeest, CDA als D66 in campagnekleding op het protest verschenen. Dat viel ook een voorbijganger op: “Vier jaar lang zie ik jullie hier niet en nu de verkiezingen eraan komen, staan jullie er opeens allemaal.”

Opvallende afwezige bij het protest was wethouder Jos Roeffen. Raadsleden hadden hem gevraagd om uitleg te komen geven over de kap, zeker na de motie ‘kappen met kappen’ van afgelopen donderdag. Hij verscheen maandagochtend echter niet bij het protest. Dat vonden de aanwezige raadsleden kwalijk aangezien Roeffen, naast verantwoordelijke voor het bomenbeleid, op dit moment ook waarnemend burgemeester is. Hij vervangt burgemeester Emile Jaensch, die op vakantie is.

Of en wanneer er weer verder wordt gegaan met de kap in Haaswijk is nog niet duidelijk. Een besluit daarover zal in ieder geval snel moeten worden genomen, aangezien het broedseizoen op 15 maart van start gaat. Gedurende het broedseizoen mag er niet meer worden gekapt in broedgebieden, wat ook voor Haaswijk geldt. Het broedseizoen duurt tot 15 juli.

Advertentie

Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×