Op de houtwal in Haaswijk werden vorige week vrijdag, ondanks de aangenomen motie, nog bomen gekapt. (foto: Anaan Verboom).

Spoeddebat over bomenkap Oegstgeest

De gemeenteraad van Oegstgeest wil snel opheldering over de kapwerkzaamheden in de gemeente. Aanstaande dinsdag komt de Commissie Ruimte daarom in een spoeddebat bijeen. Vorige week werd het gemeentebestuur in de motie ‘Kappen met kappen’ opgeroepen om alle kapwerkzaamheden te staken. Die oproep werd door de wethouder echter genegeerd, wat hij dinsdag tegenover de gemeenteraad zal moeten verantwoorden.

Het extra debat is een gevolg van de kapwerkzaamheden aan de houtwal in Haaswijk, waar verschillende partijen afgelopen maandag nog tegen demonstreerden. Sindsdien worden er in het dorp geen bomen meer gekapt, maar de wethouder wil die stop weer opheffen. Diverse politieke partijen zijn het daar niet mee eens, waardoor een extra vergadering nog de enige uitweg is.

Het is echter nog maar de vraag of verantwoordelijk wethouder Jos Roeffen bij het debat aanwezig zal zijn. Komende week staat zijn vakantie gepland, waardoor de kans groot is dat zijn plek zal worden ingenomen door burgemeester Emile Jaensch.

Verkiezingen
Wie namens het college het woord zal voeren is overigens bijzaak. Duidelijk is dat het een fel debat zal worden. Alle partijen zitten op dit moment namelijk middenin de campagnestrijd en willen graag laten zien dat ze opkomen voor de belangen van bewoners. Daarnaast zijn er in de afgelopen weken twee moties van de gemeenteraad genegeerd, wat bij de gemeenteraadsleden in slechte aarde is gevallen.

Moties
Over die twee moties zal het aankomende dinsdag gaan: waarom heeft de gemeente geen zienswijze over nachtvluchten van Schiphol ingediend en waarom is er niet gestopt met kappen, zoals door de gemeenteraad gevraagd? Afhankelijk van de uitkomst van het debat kan worden besloten nog een extra raadsvergadering te lassen, waarin de wethouder ter verantwoording kan worden geroepen en eventueel zelfs naar huis kan worden gestuurd.

Wandeling
Voordat het zover is, staat vanmiddag eerst nog een bijeenkomst tussen wethouder Roeffen en de bewoners uit Haaswijk gepland. Om 16:00uur zullen zij een wandeling maken over de houtwal en kunnen voor- en tegenstanders van de kap de wethouder proberen te overtuigen zijn beleid aan te passen. Dinsdag is het dan de beurt aan de raadsleden om datzelfde te doen tijdens het spoeddebat.

Advertentie

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×