(Foto: Gemeente Leiden).

Studenten Journalistiek en Nieuwe Media maken serie interviews met lijstduwers: vandaag Roos van Gelderen van de SP Leiden

Drie studenten van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden hebben een serie radio-interviews opgenomen met de lijstduwers van de negen politieke partijen die in Leiden meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen die op 21 maart worden gehouden.

Donderdag werd het eerste gesprek uitgezonden. Pim Pauwels sprak met Roos van Gelderen die op plek 29 de lijst duwt van de SP LeIden. Van Gelderen is nu nog wethouder voor haar partij en verlaat in principe na de verkiezingen de actieve politiek. voor haar partij wordt ze afdelingsvoorzitter.

Van Gelderen is inmiddels acht jaar wethouder Jeugd, Zorg & Welzijn en verlaat dus in principe na de verkiezingen de actieve politiek: “Niet omdat ik het werk niet meer leuk vind, maar acht jaar is een lange tijd voor het werk wat ik doe. Ik denk dat het goed is als er weer een nieuw iemand mijn positie zal bekleden. Anders krijg je toch te maken met te veel vastgeroeste ideeën en vastliggende contacten. Een beetje vernieuwing kan geen kwaad.”

Ze snapt dat er kritiek is op het fenomeen lijstduwerschap, maar vindt die kritiek niet gelden voor haar. “Bij landelijke partijen zie je nog vaak dat ze mensen van buitenaf benaderen om lijstduwer te worden. Die waren daarvoor dan misschien niet eens lid van de partij. Ik heb juist een staat van dienst opgebouwd binnen de partij, dus ik kom niet invliegen om de partij te steunen. Bovendien zie ik het lijstduwerschap veel meer als een waardering of een manier om aandacht naar de partij te trekken, dus niet op een persoon. Ik denk dat de SP daarin wel anders is dan andere partijen, zoals het geval is bij D66, waar de nadruk meer op de individuele kandidaten ligt.”

Leiden Politiek lijstduwer


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×