(Foto: Gemeente Leiden).

Studenten Journalistiek en Nieuwe Media maken serie interviews met lijstduwers: Robert Strijk van D66 Leiden

Drie studenten van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden hebben een serie radio-interviews opgenomen met de lijstduwers van de negen politieke partijen die in Leiden meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen die op 21 maart worden gehouden.

Donderdag werd alweer het zesde van negen gesprekken met lijstduwers uitgezonden. Mariska van der Veen sprak met Robert Strijk. 

Lijstduwer Strijk: “Leiden is de afgelopen jaren mooier geworden en als ik het even onbescheiden mag zeggen, in die jaren was D66 de grootste partij.” Al bijna acht jaar is Strijk wethouder. De laatste vier jaar van bereikbaarheid, economie, binnenstad en cultuur. Maar na de gemeenteraadsverkiezingen neemt hij ‘met pijn in het hart’ afscheid van de Leidse raad. Komende verkiezingen steunt hij zijn partij als lijstduwer.

Strijk’s keuze voor D66 werd gemotiveerd door de twee kernwaarden van de partij. De eerste waarde is dat ieder mens de keuzevrijheid moet hebben om het leven te leven wat hij wil. Maar dan moeten mensen ook in die positie staan om de juiste keuzes te maken. “Daarvoor moet je ze een goede opleiding meegeven.”

Leiden onderscheidt zich volgens Strijk nationaal en internationaal door de specifieke wetenschappelijke kennis die hier aanwezig is. En die kennis heeft niet alleen invloed op de wetenschappelijke status van Leiden. “Door de afgeleide werkgelegenheid die vastzit aan het Bio Science Park, wordt de hele Leidse economie aangezwengeld.”

Als Strijk vier jaar vooruit kijkt naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen kijkt hij uit naar hoe de verschillende infrastructurele projecten in Leiden ‘zoals het er op de tekentafels uitzag’ in de realiteit er uit gaan zien. Hij hoopt op meer duurzame woningen en dat de Leidse economie nog meer doorontwikkeld als kennisintensieve economie waar banen zijn voor iedereen.

Zijn lijstduwerschap ziet Strijk vooral symbolisch. “Ik zeg het maar even heel expliciet, ik heb geen ambitie om in de raad van Leiden te komen.” Hij moet zijn keuze over wat hij hierna gaat doen nog maken. Eén baan staat bovenaan zijn verlanglijstje, maar voorlopig is die plek nog bezet. “Ik zou burgemeester van Leiden willen worden, er is geen mooiere droom voor mij dan dat.”

Leiden Politiek lijstduwer


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×