(Foto: Gemeente Leiden).

Studenten Journalistiek en Nieuwe Media maken serie interviews met lijstduwers: Mart Keuning van de ChristenUnie Leiden

Drie studenten van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden hebben een serie radio-interviews opgenomen met de lijstduwers van de negen politieke partijen die in Leiden meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen die op 21 maart worden gehouden.

Vrijdag werd het zevende van negen gesprekken met lijstduwers uitgezonden. Mariska van der Veen sprak met Mart Keuning. 

Keuning: “Andere partijen hebben het soms over het granieten bestand, ik vind dat we zo niet moeten praten over mensen”. Vorig jaar werd Keuning nog raadslid van het jaar, maar hij neemt nu na tien jaar afscheid van de Leidse raad. Van fractievoorzitter wordt hij lijstduwer.

Lokale politiek zag hij eerst als stoeptegelwerk, maar gaandeweg werd hij gegrepen door de belangrijke onderwerpen die besproken werden. “Bijvoorbeeld over vluchtelingen wordt op het wereldtoneel gepraat. Merkel die zegt: ‘Wir schaffen das’. Maar uiteindelijk gebeurt het hier in de gemeente.”

De ChristenUnie is volgens Keuning een partij die vaak het midden zoekt tussen idealisme en resultaten, dit in tegenstelling tot andere partijen. “Aan de linkerzijde zie ik enorm idealistische partijen die ontzettend weinig resultaat boeken. En aan de rechterzijde zie ik politici die wel veel resultaat boeken, maar die missen weer het idealisme.” Maar het meest onderscheidende van de ChristenUnie vindt hij de nestgeur. “Het gevoel dat je hebt bij mensen die je bezig ziet voor de ChristenUnie. Het zijn gedegen politici die resultaten boeken zonder hun idealen in te leveren.”

Hoewel de ChristenUnie maar een zetel heeft, betekent dit volgens Keuning niet dat ze geen verschil kan maken. “We hebben de afgelopen vier jaar ontzettend veel resultaten geboekt. We hebben bijvoorbeeld meer resultaten voor elkaar gekregen dan D66 met z’n twaalven. En dat zijn geen kattenpis-voorstellen.”

Het resultaat waar hij het meest trots op is? “Dat niemand meer op straat hoeft te slapen in Leiden”. Zelf ervoer hij hoe het was om dakloos te zijn toen hij twee dagen ‘stage’ liep bij daklozen. De nacht op straat was een eyeopener. “De opvang was vol, maar op straat slapen werd door de politie niet getolereerd. Dus de daklozen werden de hele nacht wakker gemaakt en opgejaagd. Echt ongehoord dat we zo met mensen omgaan.”

Keuning hoopt dat over vier jaar de gemeente meer visie heeft voor de stad wat betreft nieuwbouw. Ook hoopt hij dat mensen met kinderen in de jeugdzorg weten waar ze moeten zijn en dat ze ook daadwerkelijk geholpen worden. Verder hoopt hij dat er 1500 mensen uit de bijstand zijn. “Het economische succes wat we hebben moet voor iedereen gelden.” Stel hij wordt met voorkeursstemmen gekozen dan zal Keuning ook daadwerkelijk de raad in gaan. ‘Als mensen je het vertrouwen geven, zou het van arrogantie getuigen om te weigeren.”

Leiden Politiek lijstduwer


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×