Vrijdag werd het tweede gesprek uitgezonden. Pim Pauwels sprak met Olaf Kaper die op de laatste plek door de partij is bestempeld als ‘lijst-rekker’.

is niet alleen Egyptoloog aan de Universiteit Leiden, maar ook lijstduwer voor de enige lokale partij die Leiden rijk is: de Partij Sleutelstad. Vrijdag werd het gesprek met hem uitgezonden en legde hij uit waar de partij eigenlijk voor staat: “Partij Sleutelstad maakt zich voornamelijk hard voor het referendum. Er zijn een heleboel zaken die onder de Leidse bevolking spelen, maar waar de Leidenaren weinig inspraak op hebben. Partij Sleutelstad wil daar verandering in brengen.”

Volgens Kaper zou de partij een aanwinst zijn in de Leidse gemeenteraad. “Er zit zo weinig beweging in de huidige politiek en ik hoop dat lokale issue-partijen de boel een beetje kunnen opschudden. Het is goed om meer lokale partijen in de lokale politiek te hebben. Je moet niet per se op een VVD moeten stemmen, omdat je Rutte een goede premier vindt. Dat heeft er niets mee te maken.”

Kaper is door de lijsttrekker van de partij, Maarten Kersten, gevraagd om op de laatste plek van de lijst te staan. “Hij is archeoloog en ik heb die opleiding samen met hem gevolgd, jaren geleden. Omdat hij mij goed kent, heeft hij mij uiteindelijk gevraagd om op de lijst te staan en daar was ik erg enthousiast over.” De Egyptoloog vindt dat, nu hij heeft besloten om op de lijst te gaan staan, hij ook de gemeenteraad in moet als hij veel voorkeursstemmen krijgt. “Mocht ik veel voorkeursstemmen krijgen – wat ik overigens niet verwacht – dan moet ik daar zeker gevolg aan geven. Dat hoort bij de beslissing om op de lijst te gaan staan.”