Het Comité tegen Dreiging Windmolens AKZO voert actie tegen de komst van windmolens op het bedrijventerrein van AkzoNobel in Teylingen. (Foto: PR).

Onrust over Akzo-windmolens Teylingen

Het plan van AkzoNobel om twee windmolens te bouwen op het bedrijfsterrein in Teylingen zorgt voor onrust in de omliggende gemeenten. De twee windturbines zouden ongeveer 175 meter hoog moeten worden, wat ruim twee keer zo hoog is als de hoogste toren in de omgeving; de Bartholomeuskerk in Voorhout. AkzoNobel is van plan de vergunning voor de bouw van de windmolens aankomende maand aan te vragen.

De plannen van de verffabrikant zijn het gevolg van het streven om alle energie voor de activiteiten in Teylingen duurzaam op te wekken. Jaarlijks gaat het om een energieverbruik dat vergelijkbaar is met dat van ongeveer 4.300 huishoudens; 15 GWh. Naast het plaatsen van windturbines willen het bedrijf ook zonnepanelen plaatsen. Daarmee zou – gezien de ruimte die nodig is voor zonnepanelen – maximaal 10% van het elektriciteitsverbruik duurzaam kunnen worden opgewekt.

Een impressie van hoe de omgeving zou veranderen met de komst van de windmolens. (Illustratie: Comité tegen Dreiging Windmolens AKZO).

Hoogte
Voor de rest van het energieverbruik wil AkzoNobel twee windmolens op haar bedrijventerrein plaatsen. De eerste stappen in dat proces zijn in het voorjaar van 2017 gezet door verschillende informatieavonden te organiseren. Sindsdien heeft een groep omwonenden en bedrijven uit Sassenheim, Voorhout, Warmond en Oegstgeest zich verenigd in het Comité tegen Dreiging Windmolens AKZO. Dat voert nu actie tegen de komst van de windmolens.

Het voornaamste bezwaar is de hoogte van de turbines. Ze zullen tot in Leiden en Lisse te zien zijn en daarmee het uitzicht in de ommelanden verstoren. “Dat is horizonvervuiling. Het is niet voor te stellen hoe hoog 180 meter is”, vertelt Miep Smitsloo van het actiecomité. Een tweede bezwaar is de combinatie van windmolens en de chemische processen van Akzo. Dat zou volgens het actiecomité extra gevaar opleveren voor de omgeving. “Bij zo’n bedrijf horen geen windmolens te staan.”

IJsbrand Terpstra sprak Miep Smitsloo van het Comité tegen Dreiging Windmolens AKZO

Provincie
Het actiecomité staat niet alleen in haar strijd tegen de windmolens. Ook in de gemeenteraden van Oegstgeest en Teylingen is een meerderheid tegen de komst van de windmolens, bleek tijdens de afgelopen verkiezingscampagne. De voornaamste bezwaren bleken de horizonvervuiling en het veiligheidsrisico te zijn. In dit geval hebben de raadsleden echter maar beperkt invloed op het besluit. Omdat de activiteiten van AkzoNobel risicovol zijn, is in het verleden afgesproken dat de provincie Zuid-Holland – en niet de gemeente – uiteindelijk een besluit neemt over de vergunningsaanvraag.

“Dat is inderdaad landelijk zo vastgesteld”, reageert wethouder Kees van Velzen (Teylingen), “maar ze kunnen niet zomaar om de mening van de gemeente en de omgeving heen.” Van Velzen gaat er vanuit dat in goed overleg een heleboel bereikt kan worden. Hij acht het idee dat AkzoNobel groots heeft ingezet, met het oog op een eventuele verlaging van de windmolens, niet gek. “Je wakkert dan wel de discussie aan, zodat je vervolgens met elkaar in gesprek kunt gaan hoe je tot een oplossing kunt komen.”

IJsbrand Terpstra sprak wethouder Kees van Velzen uit Teylingen over de windmolens

Verdere actie
Het actiecomité toont zich in ieder geval strijdvaardig. “Wij zijn bereid tot aan de rechter of Raad van State toe te strijden tegen de voorgenomen plaatsing van deze giga-turbines.” Daarbij richten ze zich vooral op de gezondheidsrisico’s van windturbines voor omwonenden en op het idee dat het AkzoNobel vooral te doen zou zijn om een groen imago. “Akzo erkent de molens neer te zetten voor de ‘uitstraling van het bedrijf’”, aldus het comité. “Maar door de burgers te vergeten, dreigt de positiviteit van groene energie om te slaan in negatieve energie.”

https://www.youtube.com/watch?v=_k2O2k1ke1Y

Visualisatie van de omgeving na plaatsing van de windmolens. (Video: AkzoNobel).

Duurzaamheid Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×