(Foto's: Emile van Aelst).

Vaarseizoen geopend met onthulling 1 aprilgrap

Duizenden Leidenaren zijn de afgelopen week aan het twijfelen gebracht: was het een 1 aprilgrap of zouden ze met de ingang van het nieuwe vaarseizoen écht een vaarhelm op moeten als ze in de boot stapten. Tijdens de traditionele opening van het vaarseizoen bij de Leidse Rederij werd, tot opluchting van velen, onthuld dat het om een grap ging.

Vorige week kwam het verhaal naar buiten dat Leiden één van de drie pilot steden zou worden waar tussen schemer en zonsopgang het dragen van een vaarhelm met wit licht verplicht werd. De helm zou de veiligheid verbeteren omdat schippers hun hoofd nog wel eens stoten tegen een brug en boten in het donker vaak niet goed zichtbaar zijn.

Dit bericht werd bevestigd door wethouder Robert Strijk en Otis-acteur Alex Duivenvoorde. Die laatste ging door als Alex van Gangelen, inspecteur van van Inspectie Leefomgeving en Transport. De twee zaten net als Leidse Glibber Emile van Aelst, de Leidse Rederij en de redactie van Sleutelstad in het complot. 

 


Impact

Hoewel veel mensen toch een donkerbruin vermoeden had dat het om een grap moest gaan, had het bericht een grote impact. Er was een grote groep twijfelaars en ook kwamen er veel boze reacties als ‘Zijn ze nou helemaal gek geworden in Leiden’. De berichtgeving is duizenden keren bekeken en beluisterd en de grap werd ook genoemd op de sites van de TV West en de Telegraaf.

De schippers van de Leidse Rederij waren niet van te voren op de hoogte gebracht en hadden als tegenactie allemaal een bouwhelm opgezet tijdens de opening van het vaarseizoen. Eén van hen had in plaats van een lampje, een rookmelder op zijn helm bevestigd. “Tegen de dieseldampen die onder de brug kunnen blijven hangen”, grapte hij na afloop. De schippers waren na afloop stiekem toch wel een beetje opgelucht dat het inderdaad allemaal om een grap bleek te gaan.

Kijk voor een sfeerverslag van de opening van het vaarseizoen bij de Leidse Rederij en extra uitleg over de grap op de website van Leidse Glibber.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×