Vijf nieuwe gezichten in Leidse gemeenteraad

3

Er gaat de komende weken het nodige veranderen aan de samenstelling van de Leidse gemeenteraad. Twee raadsleden, Marleen Damen (PvdA) en Paul Dirkse (D66) verlaten de raad om wethouder te worden, Paul Laudy (VVD) stopt juist omdat hij geen wethouder meer wordt. Na twintig jaar gemeentepolitiek vindt hij het nu welletjes. Andere wisselingen zijn tijdelijk. Zowel bij GroenLinks (Emma van Bree) als bij de PvdA (Anna van den Boogaard) treden de komende tijd vervangers aan in verband met zwangerschapsverlof.

PvdA

Nu Marleen Damen opnieuw wethouder wordt, stopt haar raadslidmaatschap volgende week. Ze wordt als fractievoorzitter opgevolgd door Gijs Holla die die functie ook de afgelopen vier jaar vervulde. De vrijgekomen plaats is voor Tiny Klever.

 

 

Ook Martijn Otten, de nummer 6 op de lijst van de PvdA Leiden, wordt benoemd als raadslid. Anna van den Boogaard gaat eind mei met zwangerschapsverlof en in de raad van 31 mei wordt Otten voor een periode van 16 weken geïnstalleerd als haar vervanger.

 

 

D66

Bij D66 neemt Antje Jordan de vrijgekomen plek in nu Paul Dirkse de raad verruilt voor het college.

 

 

 

GroenLinks

Deze collegepartij heeft geen wethouders op een verkiesbare plaats. Toch ook hier een wijziging. Emma van Bree gaat met zwangerschapsverlof en wordt vanaf 31 mei aanstaande gedurende 16 weken vervangen door Hester van Kruijssen.

 

 

VVD

Door het vertrek van Paul Laudy komt Tom Leest alsnog voor de VVD in de raad.

Delen

3 reacties

 1. Rare actie van Laudy (VVD). Als je niet in de raad wilt laat je dat vóór de verkiezingen aan de kiezer weten, dit is kiezersbedrog. Het worden van wethouder is een goede reden om uit de raad te stappen (en zelfs verplicht), het niet worden van wethouder is een kulreden.

  • Een Leids burger op

   Het had inderdaad beter geweest om voor de verkiezingen duidelijkheid te geven. Maar ik denk dat Laudy er vanuit ging dat hij weer wel wethouder zou worden en daar zag het in eerste instantie ook naar uit.
   Van een lijsttrekker mag verwacht worden dat hij voor de verkiezingen aangeeft wat hij gaat doen als hij geen wethouder kan blijven: ermee stoppen of in de raad gaan.
   .
   Toch denk ik dat veel mensen op de no.1 van een partij stemmen vanwege de standpunten van de partij zelf en niet zozeer vanwege de persoon.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline