CDA houdt motie van wantrouwen achter de hand

4

In het debat over de overschrijding van de kosten voor huisvesting van asielzoekers in Leiden, houdt het CDA morgen een motie van wantrouwen achter de hand. Dat zei fractievoorzitter Joost Bleijie in Politiek071. Eerder schreef hij in een brief aan collega-raadsleden al dat de gemeenteraad te collegiaal dreigt te worden met het gemeentebestuur en dat wethouder Roos van Gelderen daarom niet voldoende is afgerekend op haar politieke verantwoordelijkheid.

Bleijie vindt het inmiddels achter jaar oude bestuursakkoord achterhaald. “Het bestuursakkoord moet geen reden zijn om je politieke verantwoordelijkheden uit te hollen.” Eerder werd voor een dergelijk akkoord – waarin is vastgelegd op welke manier gemeenteraad en college samenwerken – gekozen, zodat de gemeenteraad meer bewegingsvrijheid zou krijgen en ook de oppositie bij besluiten betrokken zou worden. Die collegialiteit is nu te ver doorgeslagen, vindt de CDA-voorman. “Als die goede omgang met elkaar je aan handen en voeten bindt, dan komt de controlerende functie van de gemeenteraad in gevaar.”

Fractievoorzitter Joost Bleijie in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Motie van wantrouwen
Bij grote fouten, zoals in het geval van Roos van Gelderen, dan moet de gemeenteraad zich niet laten afleiden door eerder afgesproken omgangsvormen, vindt Bleijie, maar een motie van wantrouwen indienen. “Als het aan ons ligt houdt de wethouder de eer morgen aan zichzelf.” Mocht ze dat niet doen, dan heeft het CDA nog een motie van wantrouwen achter de hand. “Als ze haar conclusies zelf niet trekt, dan kan ze daar wat ons betreft wellicht toe worden gedwongen.”

Geen handtekening
Na het debat met Roos van Gelderen over de financiën, zullen D66, GroenLinks en PvdA aanstaande donderdag het – door hen net bereikte – coalitieakkoord presenteren. Bleijie zal daarbij niet zomaar meer voor een verlenging van het bestuursakkoord tekenen. “Wij willen daar eerst nog eens een flinke discussie over met onze collega-raadsleden.” Of hij zijn handtekeningen dan helemaal niet gaat zetten, laat hij nog in het midden. “Ik kan me goed voorstellen dat andere partijen het ook wel fijn vinden om na acht jaar weer eens goed naar het akkoord te kijken; of het nog is waar we toen voor hebben gekozen.”

Delen

4 reacties

 1. Carly Klein

  links he dan kan alles. !.5 miljoen en mevrouw mag zo weer meedoen, walgelijk. Dit dametje zou aftreden vlak voor de verkiezing. Zo geen ruggengraat de politici.

 2. Nee, het is een demissionair college. Dat betekent dat het aftreedt als er een nieuwe komt. Van Gelderen was afgelopen keer niet verkiesbaar en komt ook niet terug.

 3. Moet je kijken hoe snel alles weer vergeven en vergeten is…. Principes hebben politieke partijen alleen in de laatste weken voor de verkiezingen.
  Jammer overigens voor Roos zij heeft het op andere fronten heel goed gedaan. Maar dit …. tsja ….. Past erg in de moet-kunnen cultuur van vandaag de dag….

 4. Een Leids burger op

  Ze had beter eerder kunnen aftreden.
  Maar omdat deze wethouder(van de SP) toch niet terug zal komen in het nieuwe college is het niet zo zinvol om een motie van wantrouwen te laten volgen. Met een motie van treurnis die van Gelderen eerder heeft gekregen is, volgens mij, ook al wel een duidelijk oordeel en signaal afgegeven.
  zie ook:
  https://sleutelstad.nl/2018/05/03/wethouder-van-gelderen-over-rapport-overschrijding-tijdelijke-woningen-normaal-gesproken-zou-ik-nu-aftreden/

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline