(Foto: Monique Shaw).

DNA-specialist Ate Kloosterman koninklijk onderscheiden

Gistermiddag heeft prof. dr. Ate Kloosterman uit handen van burgemeester Henri Lenferink een koninklijke onderscheiding opgespeld gekregen. Na zijn afscheidssymposium in de Lutherse Kerk van Amsterdam werd de Leidenaar vanwege zijn buitengewone wetenschappelijke verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ate Kloosterman stond aan de basis van het forensisch DNA-onderzoek in Nederland.


Tegenwoordig is DNA-onderzoek niet meer weg te denken in onze maatschappij. De resultaten van DNA-onderzoek spelen vaak een cruciale rol in strafzaken, zowel in het bewijs tegen verdachten als in het vrijpleiten van onschuldigen. DNA-onderzoek is voor onze rechtsstaat dan ook van groot belang. Ate Kloosterman was betrokken bij het eerste DNA-onderzoek in ons land. Bij deze ‘WTC verkrachtingszaak’ ging het uiteindelijk om een onschuldige verdachte die kon worden vrijgesproken.

Nadien heeft Kloosterman decennia lang zijn enorme kennis op het terrein van het DNA-onderzoek onvermoeibaar ingezet om de ingewikkelde materie over te brengen op de beoefenaren van de strafrechtspraak in Nederland en het buitenland. Hij was jarenlang vraagbaak, zowel voor collega deskundigen binnen en buiten het Nederlands Forensisch Instituut, als voor juristen werkzaam in de strafrechtpleging. Kloosterman heeft van meet af aan getracht inzicht en begrip te kweken omtrent deze hooggespecialiseerde materie. Omdat hij alle ontwikkelingen op het terrein van het DNA-onderzoek van nabij heeft meegemaakt, heeft Kloosterman zich gaandeweg ontwikkeld tot icoon voor het forensisch DNA-onderzoek in Nederland. Dankzij hem is deze tak van wetenschap op de juiste wijze ingebed in het Nederlands rechtssysteem.

Ate Kloosterman werd bijna 40 jaar gedreven door zijn missie om daders van ernstige misdrijven op te kunnen sporen en te kunnen berechten en om gerechtelijke dwalingen te kunnen voorkomen. Met onderzoek en praktische ontwikkeling heeft hij een indrukwekkende bijdrage geleverd aan waarheidsvinding in vaak ernstige misdrijven of tot het verkrijgen van duidelijkheid voor de nabestaanden van bijvoorbeeld de MH17. Het resultaat is daarvan steeds geweest dat er recht wordt gedaan. Recht aan daders, onschuldigen, slachtoffers en nabestaanden. De impact hiervan is er één die zijn weerga niet kent.

Ate Kloosterman is sinds 1979 verbonden aan het Nederlands Forensisch Instituut als vast gerechtelijk deskundige op het terrein van forensisch onderzoek aan biologische sporen. Sinds 2008 is hij hoogleraar forensische biologie aan de universiteit van Amsterdam.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×