Partij voor de Dieren wil minibosjes in Leiden

15

Gemeenten kunnen zich sinds deze week aanmelden bij IVN voor het planten van een Tiny Forest. IVN Natuureducatie gaat honderd Tiny Forests, minibossen ter grootte van een tennisveld, aanleggen vóór het jaar 2021. Om dit doel te bereiken zoekt IVN 24 partnergemeenten, waarvan er twaalf nog dit jaar door IVN geselecteerd worden.

In november van dit jaar planten IVN en de partnergemeenten de eerste twaalf Tiny Forests aan. In elke partnergemeenten komen minimaal vier Tiny Forests te liggen. Elke gemeente met interesse voor het project Tiny Forest kan zich tot aanmelden 17 juli 2018.

Fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren in Leiden gaat vanavond aan wethouder Martine Leewis (GroenLinks) vragen of Leiden mee wil doen.

Elke buurt zijn eigen minibos
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Zo’n bos is volgens het IVN niet alleen een belangrijke plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar hier. Meer natuur zorgt voor een gezondere leefomgeving, een natuurlijke leeromgeving voor kinderen en een rustpunt voor buurtbewoners.

De komende drie jaar wil IVN 100 Tiny Forests in Nederland realiseren samen met gemeenten, samenwerkingspartners, buurtbewoners en basisschoolleerlingen. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2 opslag. IVN ontving 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij om dit te realiseren.

Delen

15 reacties

 1. Marie-José Scheerdet op

  Goed idee. Niet twijfelen, maar meedoen gemeente Leiden!

 2. Kan dan ook gelijk gedacht worden aan een aantal mini bosjes langs de roetriool Rijnlandroute. Die gaat na 2022 open (hoewel ik hoop dat de boor blijft hangen in de kleilagen). B.v. lindebomen of sparren die het fijnstof goed kunnen absorberen en het geluid dempen. Vooral voor de mensen aan de rand van de Stevenshof die dadelijk het meest te lijden krijgen van autoverslaafd NL. Prima initiatief van PvvD!

  • Mooie reactie, Huub. Steun (als je wilt) hierbij het belangrijke werk van Bomenbond Rijnland, die herplant bomen goed in de gaten zal houden komende jaren!

   • Zelf steun ik in Leiden niets meer. Ik ben uit deze stad weggejaagd ten gevolge de walgelijke Leidse politiek na een jarenlange strijd. Belazerd, afgescheept en vernederd door de pluchelikkers aan de Bree. In mijn nieuwe groene stek is geen bomenbond meer nodig. En ik geniet uit volle teugen.
    Maar samen met de bomenbond kunnen jullie nog veel bereiken. Neem b.v. contact op met Bea Hoogheid. Ze zitten boven op de bomenkap en andere kettingzaag hobbies van de Leidse carriere ambties. En leggen het vuur aan de schenen als het moet.
    Mini bosjes zijn zeker een goed initiatief, te weten dat het vorige neoliberale VVD66 college meer dan 9000 bomen rücksichtlos liet kappen voor de fossiele autoverslaving, de vermaledijde roetriool Rijnlandroute. Gesteund overigens door de SP en de PvdAdieu.
    Ik heb medelijden met de volgende generaties in Leiden, maar ook medelijden met mijn oud wijkgenoten in de Stevenshof die zo in de steek gelaten zijn door het voormalige ijdele en corrupte stadsbestuur olv. van Tuktuk Lenferink. Daarvoor steek ik hen nog af en toe nog een riem onder het hart.

   • Nee dus, je wordt belazerd. Het blijft er even druk met of zonder Rijnlandroute. Ook aan de andere kant bij de Europaweg. Fijnstof ze!

 3. Succes in deze uitpuilende stad die alleen nog verticaal kan bouwen. Je kunt je energie beter steken in kansrijke zaken.

  • Zeur niet zo op

   Ben je twaalf en twijfel je of je ‘homo’ bent? Anders dan als een flauwe grap waarmee je je vriendjes hoopt te bewijzen dat jij zeker niet ‘zo’ bent, kan ik deze overbodige opmerking niet begrijpen. Het klinkt niet alsof je zelf gebruik wilt maken van het bosje om aan je gerief te komen, maar naar jij hebt horen verluiden doen ‘homo’s’ dat allemaal wel. En omdat homo’s allemaal wat goor zijn, past zo een lelijk bos wel bij hen? Get a life.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline