Leiden wil meer werk maken van vergroening van de stad. (Foto: Emile van Aelst).

Gemeente Leiden grijpt groene kansen

De gemeente Leiden gaat met inwoners in gesprek over het verder vergroenen van de stad. Groen zorgt niet alleen voor een leefbare stad, maar helpt ook om wateroverlast, droogte en hitte op te vangen. Op woensdag 29 mei wordt er daarom een stadsbreed gesprek gehouden.

Chris de waard in gesprek met wethouder Martine Leewis over de Leidse groene kansenkaart.

Aanpak van Leids oppervlakte
Naast het bouwen van 8.500 extra woningen zijn vergroening en meer biodiversiteit van groot belang voor de stad. Hier is de hulp van bewoners, woningbouwcorporaties en grote instellingen zoals de universiteit en de ziekenhuizen hard bij nodig. Zij bezitten samen 60% van het oppervlakte van de stad, en kunnen concreet bijdragen. Bijvoorbeeld door het vergroenen van pleinen en daken. Door met hen in gesprek te gaan , hoopt de gemeente op een gedeelde visie over een groener Leiden.

Groene kansen
Het aanpakken van de buitenruimte – zowel de openbare als private ruimte – is een eerste belangrijke kans om te ontstenen en vergroenen. “Tegel eruit, plant erin” is een succesvolle aanpak gebleken om tuinen te vergroenen. Maar ook het vergroenen van daken en pleinen is een uitgelezen kans voor de stad. Een andere groene kans zoomt in op vergroening door meer en gezondere bomen en compacte groene plekken in de stad zoals Tiny Forests, postzegelparken en (buurt)moestuinen. In het versterken van de groene verbindingen tussen de stad en het buitengebied ziet de gemeente ook een prima manier om Leiden te vergroenen.

Meld u aan voor 29 mei
Iedereen die mee wil praten, is woensdagavond 29 mei welkom in PLNT aan de Langegracht. Meld u aan voor deze avond door het invullen van het formulier op de website: www.leiden.nl/groenekansen. Aanmelden kan tot woensdag 22 mei.

Duurzaamheid Leiden Politiek Tiny Forest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×