Gemeente Leiden grijpt groene kansen

16

De gemeente Leiden gaat met inwoners in gesprek over het verder vergroenen van de stad. Groen zorgt niet alleen voor een leefbare stad, maar helpt ook om wateroverlast, droogte en hitte op te vangen. Op woensdag 29 mei wordt er daarom een stadsbreed gesprek gehouden.

Chris de waard in gesprek met wethouder Martine Leewis over de Leidse groene kansenkaart.

Aanpak van Leids oppervlakte
Naast het bouwen van 8.500 extra woningen zijn vergroening en meer biodiversiteit van groot belang voor de stad. Hier is de hulp van bewoners, woningbouwcorporaties en grote instellingen zoals de universiteit en de ziekenhuizen hard bij nodig. Zij bezitten samen 60% van het oppervlakte van de stad, en kunnen concreet bijdragen. Bijvoorbeeld door het vergroenen van pleinen en daken. Door met hen in gesprek te gaan , hoopt de gemeente op een gedeelde visie over een groener Leiden.

Groene kansen
Het aanpakken van de buitenruimte – zowel de openbare als private ruimte – is een eerste belangrijke kans om te ontstenen en vergroenen. “Tegel eruit, plant erin” is een succesvolle aanpak gebleken om tuinen te vergroenen. Maar ook het vergroenen van daken en pleinen is een uitgelezen kans voor de stad. Een andere groene kans zoomt in op vergroening door meer en gezondere bomen en compacte groene plekken in de stad zoals Tiny Forests, postzegelparken en (buurt)moestuinen. In het versterken van de groene verbindingen tussen de stad en het buitengebied ziet de gemeente ook een prima manier om Leiden te vergroenen.

Meld u aan voor 29 mei
Iedereen die mee wil praten, is woensdagavond 29 mei welkom in PLNT aan de Langegracht. Meld u aan voor deze avond door het invullen van het formulier op de website: www.leiden.nl/groenekansen. Aanmelden kan tot woensdag 22 mei.

Delen

16 reacties

 1. Aad Ciere

  Waaaat ??? Dat geloof je toch niet. Ze zijn van plan het mooie wijkpark Roomburg om zeep te helpen. Groen opofferen in plaats van groen beschermen, dat is wat de gemeente doet!!!

 2. Anne-marie Het Eteam

  Ze liegen tot ze barsten een puinhoop met vies onkruid hier geplant 😤😤heb al geklaagd maar ze beloven er iets aan te doen maar neeee hoor lekker niet 😡😡😩

 3. Rijnlandroute=minus 9000 bomen! Plus twee voormalige groene Leidse polders verbouwboerd. Geen weidevogels meer te bekennen in het voorjaar. Groen en duurzaam zijn de doortrapte modewoorden van de hedendaagse politiek.

 4. jos bouma op

  Op zich vind ik het een goed idee wat de gemeente hier voorstelt. Maar men moet dit niet uitvoeren door KLEIN GROEN GEKRUIMEL en dan toch maar gewoon ALLE BOMEN AAN DE HOOIGRACHT kappen. Kappen met kappen was het toch? Urgenda mag zich ook in Leiden laten horen, het wordt wel tijd!

 5. Hoezo?? Meer groen?? Ze willen het roomburgpark opofferen voor de hockey en tennis????? Laat het maar lekker bij het oude!!!!!!

 6. DeHeerGroen op

  Maar eerst het Roomburgerpark even plastificeren : bomen en struiken eruit en een extra speelveld voor een van de sportclubs … Een groen College dat helemaal haar kompas kwijt is ….

 7. “Windowdressing” ik zie ze weer staan: grote pakketten nieuwe tegels om de voortuinen eens flink te bedekken; liefst nog met onkruiddoek eronder zodat er geen worm meer doorkomt.
  Waarom komt er geen regeling dat je vergunning moet vragen voor betegelen?

Je bent nu offline