Leiden krijgt vier minibossen

34

De gemeente Leiden is samen met elf andere gemeenten door het IVN geselecteerd als partnergemeente voor de aanleg van Tiny Forests in de stad. Samen met de stad worden de minibossen de komende twee jaar aangelegd. Park Kweeklust is één van de locaties, de andere drie plekken in de stad worden nog gekozen.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Een minibos in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving, kan water opvangen tijdens hevige regenbuien, zorgt voor verkoeling op warme dagen en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar. Leiden gaat vier Tiny Forests aanleggen.

Groen in de stad is heel belangrijk, zeker voor een dichtbebouwde stad als Leiden. Wethouder Martine Leewis (Duurzaamheid): “Deze zomer heeft ons geleerd hoe belangrijk groen in de stad is. Meer groen zorgt voor verkoeling en houdt water vast. Ik ben ontzettend blij dat Leiden één van de eerste twaalf gemeenten is die samen met het IVN Tiny Forests kunnen aanleggen.”

Park Kweeklust is één van de locaties voor een Tiny Forest. De gemeente Leiden heeft ook andere locaties in de stad op het oog. In overleg met het IVN wordt gekozen op welke plekken de andere drie minibossen komen.

Deelname aan het programma van IVN door de gemeente Leiden was een aantal maanden geleden een voorstel van de Partij voor de Dieren.

Delen

34 reacties

 1. Op initiatief van Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren toch? Die steld het college voor om aan dit initiatief mee te doen.

  • Martine van Schaik op

   Klopt Dick! Ik heb, namens de Partij voor de Dieren Leiden, het initiatief genomen. Het werd vervolgens vakkundig opgepakt door nieuwe wethouder duurzaamheid Martine Leewis 🙂

  • Een Leids burger op

   Leuk, maar hoe bestendig en klein is zo´n minibosje (hoeveel bomen ?)
   Pas maar op dat de bomen in dat minibosje later ook niet gekapt worden.
   🙂

 2. Sable Pylwin

  He he eindelijk weet een locatie voor een mini bos ….tegenover het L.U.M.C….lijk mij een geweldige locatie …oook voor kinderen die een hele lande tijd in het ziekenhuis liggen en dan even met begeleiding natuurlijk naar buiten in de natuur kunnen liggen/zitten vogels bewonderen blauwe lucht zien (als dat er is) maar goed effe weg van het ziekenhuis lucht!

 3. Een inwoner van Leiden op

  Kaasmarkt zou ook een goede locatie zijn. Hebben de omwonenden daar ook eens wat gezondere lucht om in te ademen!

 4. Dan gaat het willen kappen van 44 oude bomen op de begraafplaats me nog meer boven mijn pet…. wat zijn ‘we’ aan het doen daar in Leiden?!

  • Louter in het belang van zindelijk redeneren, dus even afgezien of ik het wel/niet met uw steun voor het behoud van de begraafplaatsbomen eens ben: uw redenering overtuigt niet, is geen redenering, maar een verzuchting ‘wat zijn ze daar raar bezig, ik (en met mij alle redelijk denkende mensen) denk er veel beter over’.
   Het is eerder regel dan uitzondering dat in concrete kwesties meerdere belangen in het spel zijn, en tegen elkaar afgewogen dienen te worden. Diverse personen hechten aan onderscheiden belangen meer of minder gewicht, vandaar dat mensen op onderscheiden eindconclusies uitkomen. Bijvoorbeeld in het geval van de oude begraafplaats.
   Bent u werkelijk van mening dat ieder weldenkend mens altijd op uw mening uitkomt/hoort te komen, dan schuwen vrienden en kennissen mogelijk uw gezelschap, uit vrees voor discussie met u. Uw posities zijn immers onwrikbaar – of ‘redelijk’ zoals u zelf zult vinden.

  • Eh, het initiatief kwam van de Partij voor de Dieren dus. FF lezen. Door de GL-wethouder prima opgepakt, dat wel.

 5. Een inwoner van Leiden op

  @Lideke: Ik citeer:”Groen is heel belangrijk en zeker in een dichtbebouwde stad als Leiden”. Daarom kappen ze overal bomen, zelfs onder het mom van “die bomen zijn ziek” ( terwijl dat niet zo is..) en wordt Leiden helemaal volgebouwd. Net als jij snap ik er helemaal niets meer van….

 6. Na jaren van kaalslag, asfaltering en betonnering van deze stad door de neoliberalen van VVD66 (met steun van de salonsocialisten van SP en PvdAdieu) nu weer een groene waas terug in de stad. De volkomen overbodige roetriool Rijnlandroute voor autoverslaafd NL heeft maar liefst 9000 bomen gekost. Herplant zal deze groene longen nooit meer kunnen herstellen. Geloof de provinciale gezaglieden dus maar niet.
  Moedig optreden van buurtbewoners in de Stevenshof heeft voorkomen dat PZH en de bouwboeren van Comol5 een aanzienlijk deel van het Buizerd Bosje in de Papenwegse Polder met de grond gelijk zouden maken. Er is nu een soort mini bosje langs de toekomstige roetriool gespaard gebleven. Ja, 286 bomen zijn gered! Daar was wel een gang naar de Raad van State voor nodig, maar de bouwboeren gaven uiteinidelijk toe. Geen bouwterrein in het Buizerd Bosje! Maar bomen voor een beter uitzicht en het absorberen van dieselgate uitlaatgassen na 2022. En de miauwende buizerds behouden hun broedplaatsen. Chapeau voor deze burgers!!
  De PvdD en de wethouder verdienen dan ook een pluim! Alle beetjes helpen om de klimaatsdoelstellingen te halen. Ook de minibosjes in onze tuinen kunnen helpen het wassende water en grote droogte het hoofd te bieden. Want het roer moet om!

 7. Los van de vraag of het kappen van bomen de afgelopen jaren wel wenselijk was is het goed om te horen dat er weer eens en initiatief voor meer groen in de stad en nu door pakken meer duurzame micro woningen uit berijden van de zonnepanelen op de daken kom op Leiden je kan het

  • Henk Hannemann

   Niks mis met die Zweden. Wel met hun immigratiepolitiek. Maar dat weten ze inmiddels zelf ook wel.
   Je zit je weer te vervelen zeker? Nachtdienst? Ga een fijn gedicht schrijven.

  • Martin Max Aart de Jong

   Nee. Niks mis met keurige roomblanke Zweedse jongelingen die wat autostoelen voor verwarmen in carnavalsvermomming. En die vervelende immigratiepolitiek toch. Het is mooi dat er in Afrika allerlei grondstoffen zitten en die olie uit het Midden-Oosten willen we ook wel. Maar dat gezeur erover. Laten we gewoon de democratie opheffen. Een Volk. Dan heb je aan een Leider ruim voldoende.

  • Afgezien van de ongein in uw uitwisseling met Martin Max hieronder, die doet denken aan die studentenverenigingen die telkens opnieuw de fout ingaan, en telkens verbaasd reageren wanneer hun ‘humor’ op onderbuikthema’s door mensen in de bewoonde wereld wederom niet gewaardeerd wordt, trapt u een open deur in en gebruikt een drogreden: “Symboolpolitiek 3.0”.

   U verwijst ten eerste met dat woord naar een eeuwig dilemma. Voor u lijkt het geen dilemma. U kiest een van de twee posities op hoofdlijn in dat dilemma en lijkt te menen natuurlijk gelijk te hebben..

   Daarin voldoet uw reactie aan het stramien van de doorsneereactie op Sleutelstad: “Ik verklaar, wereld: ik heb gelijk”.

   De structuur van het eeuwig dilemma: heeft symptoombestrijding zin wanneer niet tegelijk de (structurele) oorzaken van een probleem aangepakt worden?

   Voorbeeld: moet men humanitaire noodhulp verlenen bij een acute hongersnood, terwijl niets wordt gedaan aan wegnemen van de structurele oorzaken van het terugkerend optreden van hongersnoden?

   Men kan het dilemma erg lastig maken. In het voorbeeld van de hongersnood: wanneer corrupte facties (oorlogvoerende warlords en zelfverrijkende ‘president’) belangrijke oorzaak zijn van het optreden van de hongersnood en ook van de beoogde humanitaire noodhulp een deel in beslag zullen nemen, waarmee ze zichzelf verder verrijken of zich van wapens voorzien, waardoor de interne oorlog gestimuleerd wordt.

   De vraag, het dilemma, is dan of het zin heeft de lijdende bevolking van de hongersnood te willen redden.

   Uw eenwoordige reactie is een open deur, in dat u niet meer doet dan, vriendelijk geïnterpreteerd, het dilemma opwerpen.

   Toegepast op de Tiny Forests is uw eenwoordige reactie een drogreden. De club erachter suggereert niet DE oplossing voor de problematiek te hebben. Uw reactie is van de soort die zonnepanelen bij particulieren afkeurt als ‘symboolpolitiek’ zolang grote industrieën zich niet aanpassen. Simpele repliek is het antwoord: en/en is nodig.

   Teveel zuipen schaadt de hersenen.

   • ‘Teveel zuipen schaadt de hersenen’. Inderdaad, de hersenen lijken al behoorlijk te zijn aangetast. Stop met drinken en bespaar ons je hoog dravende elitaire gelal.

 8. Mario Tegelaar

  Kunnen ze niet langs die nieuwe snelweg straks een dikke rij bomen zetten? Heb je ook gelijk een gezonde geluidswal voor de mensen die klagen over het geluid

 9. Was er behoefte aan? Heb helemaal niks tegen Groen. Maar het beleid lijkt zo willekeurig.

Je bent nu offline