Esther Karsch-Spiro (foto: Gerry van Bakel)

Stichting Puzzelstuk ijvert voor woonhuis voor jongvolwassenen met autisme

Twee units met acht appartementen rondom een centrale huiskamer en keuken van waaruit de meeste zorg wordt geboden. De bewoners zijn jongvolwassenen met autisme en een laag IQ. Dat is de droom van Stichting Puzzelstuk en haar kopvrouw Esther Karsch-Spiro die als ervaringsdeskundige heel goed weet wat er nodig is. “Voor mensen met deze combinatie van beperkingen kan het geluid van een wc die ’s nachts wordt doorgetrokken al te veel prikkels opleveren.”

Deze kleinschalige woonvorm waar zestien mensen een kunnen gaan wonen zolang ze willen, zal worden gebouwd in de Stevenshof. Midden in de wijk en op loopafstand van het winkelcentrum. Een zo gewoon mogelijk bestaan, maar dan wel met de specifieke zorg die de bewoners nodig hebben.

Gerry van Bakel in gesprek met Esther Karsch-Spiro van Stichting Puzzelstuk tjdens de uitzending van Nieuws071.

Esther Karsch-Spiro heeft zelf een zoon met autisme en een IQ van 52. Zij vertelt dat hij heel veel structuur nodig heeft zonder overmatige prikkels. In de meeste instellingen zitten mensen met een IQ met minder dan 60 bij elkaar zonder rekening te houden met wat elk individu nodig heeft. Uiteindelijk kost dat altijd meer geld. Om een alternatief te kunnen bieden richtte Esther Stichting Puzzelstuk op en wil zij een echt thuis voor hem en andere mensen zoals hij. Naar voorbeeld van een soortgelijke woonvorm in Voorschoten Villa Voorschot.

Woningbouwvereniging De Sleutels gaat het huis bouwen en beheren. Zorgorganisatie ASVZ gaat de 24-uurs-zorg bieden. Esther verwacht dat een specifieke locatie in september bekend zal worden. Dat is dan het moment dat zij met haar stichting fondsen kan gaan werven voor de inrichting van de huiskamers en keukens. De zorg wordt betaald uit de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) van de bewoners.

Wie meer informatie wil over Stichting Puzzelstuk kan een kijkje nemen op de website.

Advertentie

Leiden Maatschappij Puzzelstuk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×