Bestuurslid Dick de Vos van de Bomenbond Rijnland kondigde ook al stappen aan tegen de voorgenomen kap. De organisatie tekent bezwaar aan tegen de verleende kapvergunning. (Foto's/video: Chris de Waard).

Petitie voor behoud bomen op begraafplaats Rhijnhof

Leidenaar Juliana Fintorova maakt zich sterk voor de bomen op begraafplaats Rhijnhof. De begraafplaats wil een deel van het terrein opnieuw inrichten en een nieuwe brug aanleggen. In totaal moeten daarvoor 44 bomen wijken. Om de voorgenomen kap te voorkomen, is ze een petitie gestart die inmiddels enkele honderden keren is onderschreven: petities.nl/petitions/red-het-natuurgebied-op-rhijnhof.

Chris de Waard liep onlangs met Dick de Vos (tegenwoordig) van de Bomenbond Rijnland langs het te kappen bosperceel op Rhijnhof.

Het gaat niet alleen om de bomen, zei bestuurslid Dick de Vos van de Bomenbond Rijnland onlangs ook al in een radionieuwsuitzending van Sleutelstad. “Het is een biotoop die hier verdwijnt. Dat zegt Fintorova ook: Naast de bomen zullen ook bijvoorbeeld stinzelplanten en zeldzame paddenstoelen verdwijnen. Ook verdwijnt met de kap een rustig leefgebied voor vogels. Bovendien is het een verstild en sfeervol plekje.”

Van de Bomenbond Rijnland: “Om die volkomen overbodige brug te plaatsen wordt de vijver groter gemaakt, het dammetje op de scheidslijn tussen het oude en nieuwe deel verwijderd en een lel van een brug dwars over de vijver geplaatst. O ja, dat gaat ten koste van alle 44 oudere bomen op de schuine kanten, de nodige knolletjes van soms zeldzame sneeuwklokjes en nog meer van die onbelangrijke zaken als nestelplekken, bodemleven en fraai landschap. En dat kan allemaal in een gebied dat al jaren op die belangrijke, toch extra bescherming biedende Groene Kaart staat. En in een wijdere omgeving, die troosteloos aandoet na de massale kap voor de Rijnlandroute en nieuwbouw in het Bio Science Park.”

Met @dick_de_vos op begraafplaats @rhijnhof ivm voorgekomen kap van 44 bomen #groenekaart

Een bericht gedeeld door sleutelstad (@sleutelstad) op

Ook de Leidse gemeenteraad maakt zich zorgen over het kappen van de tientallen bomen. Maar liefst zes fracties stelden recent gezamenlijk vragen aan het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Daarbij wijzen de Partij voor de Dieren, de SP, de Partij Sleutelstad, GroenLinks, de ChristenUnie en het┬áCDA op het feit dat alle te kappen bomen een speciale status hebben omdat ze op de zogenaamde ‘Groene Kaart‘ staan die de gemeente enkele jaren geleden zelf heeft gemaakt om bijzondere bomen tegen kap te beschermen.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek bomenrhijnhof


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×