In de laatste vergadering voor de zomervakantie stemde een ruime raadsmeerderheid ermee in om van Leiden binnen vier jaar één grote vuurwerkvrije zone te maken. (Foto: Chris de Waard).

Ruime meerderheid Leidse gemeenteraad wil stadsbreed vuurwerkverbod

Over enkele jaren mogen particulieren in Leiden geen vuurwerk meer kopen of afsteken. In plaats daarvan komt er een centrale vuurwerkshow bij de Lammermarkt en mogelijk wordt er ook op wijkniveau iets georganiseerd.

Chris de Waard in gesprek met fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren over de breed gesteunde oproep.

Hoe de uitwerking precies gaat verlopen is nog onduidelijk, maar dat Leiden afstevent op een stadsbreed vuurwerkverbod is helder. Ondanks de problemen die burgemeester Lenferink ziet bij het instellen van zo’n stadsbreed verbod, nam de gemeenteraad  afgelopen nacht de motie aan die de Partij voor de Dieren indiende samen met de PvdA, GroenLinks, de SP, D66 en de ChristenUnie. Daarin wordt de gemeente opgeroepen om een stappenplan te maken om van Leiden nog in deze collegeperiode één grote vuurwerkvrije zone te maken.

Chris de Waard in gesprek met VVD-raadslid Tom Leest die hoopt dat aan een stadsbreed verbod zoveel problemen kleven dat het er toch niet van komt.

Centrale vuurwerkshow
Om vuurwerkliefhebbers tegemoet te komen, komt er een centrale vuurwerkshow, maar niet voordat op veel meer plekken een vuurwerkverbod van kracht is geworden. Anders krijg je alleen maar meer vuurwerk, zo is de gedachte.

Overleg met regio
Na de zomer moet het college een voorstel klaar hebben, inclusief een overzicht van de kosten die de aanpak met zich meebrengt. In de tussentijd kan Leiden dan ook in overleg treden met de buurgemeenten, omdat een Leids verbod kan leiden tot meer overlast in Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×